Кацаров и Денков в задочен спор: Има ли достатъчно тестове, за да се върнат децата в клас?

Всички ученици се връщат в училище от понеделник

02.12.2021 | 18:44 Редактор: Жаклина Иванова

Всички ученици от 1 до 12 клас се връщат в училище от понеделник. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след поредица от спорове с министъра на образованието проф. Николай Денков.

Вече трета седмица връщането към присъствено обучение на учениците от 5 до 12 клас се отлага поради липса на достатъчно тестове. До днес, когато здравният министър обяви, че достатъчно тестове има и учениците могат да се върнат, ако се изследват веднъж седмично.

"Имаме договорени количества, които по наша оценка, би трябвало да стигнат поне до средата на януари. Тези, които в момента са в склада на БЧК, и тези, които са разпределени на Министерството на образованието, са достатъчни, така че в следващата и по-следващата седмица децата да бъдат тествани", заяви Кацаров.

Според Министерството на образованието, за да може да се осъществи тестването дори веднъж седмично, са необходими още 150 000 теста.

"Темпът на пристигане на тестовете, който наблюдаваме през последните две до три седмици, не позволява ние да върнем в училище всички ученици от 1-12 клас, каквато беше началната ни идея. Ние нямаме тестовете, които ни трябват, и които очаквахме да дойдат", изтъкна Денков.

Част от училищата вече са готови с организацията за изследването на учениците. В понеделник директорът на столичното 51 училище очаква да се върнат в клас около 730 ученици от общо 800.

"В този понеделник учениците ще дойдат 15 минути по-рано. Тестовете ще са разпределени по чиновете. Ще им покажем как става. Те са големи ученици и ще го направят без проблем", коментира директорът на 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Много родители и близки на ученици не се сигурни, че организацията ще заработи и учениците реално ще се върнат в клас.  Кой и как ще се върне в класните стаи, ще стане ясно в понеделник.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК