Кацаров: Всички ученици се връщат в клас от 6 декември

"Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично

02.12.2021 | 13:14 Редактор: Тодор Петров

След месеци онлайн обучение - всички ученици от 1 до 12 клас се връщат в клас от 6 декември, понеделник. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров. 

Сутринта е обсъждано с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас.

"Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболеваемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати", каза Кацаров.

За всички ще са осигурени щадящи тестове, категоричен е Кацаров.

"Макар че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН", каза още той.

Здравният министър отново повтори, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН.

По-късно от образователното министерство обявиха, че трябват още 150 хиляди теста, за да могат всичките деца да се върнат в клас и да се тестват веднъж седмично.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК