Тормоз за деца и родители: Мръзнат в студа на опашки за тестове и си ги плащат (+ВИДЕО)

По-голямата част от учениците прекараха днешния учебен ден пред лабораториите

01.12.2021 | 13:50 Редактор: Жаклина Иванова

По-големите ученици от Софийската математическа гимназия се редиха на безкрайна опашка в студа тази сутрин, за да си направят тестове и да влязат присъствено в клас. Тестовете се правеха в лаборатория.

Условието за връщането в клас е или 50% от децата да са със сертификати, или 50% от анкетираните родители да желаят децата им да бъдат тествани.

"Трябва да се тестват децата в училище, както правят по-малките, а не да ги подлагаме на този тормоз. Имам избор да го оставя вкъщи, но не желая, защото то не се обучава по правилния начин онлайн. Няма как да получи знанията, които са му нужни", обясни родителят Весела Николова.

При липса на предоставени от държавата тестове за гимназиален етап родителите днес заплащаха по 8 лева. Ако такива не бъдат осигурени следващата седмица, връщането на децата на училище ще им струва двойно.

При наличие на огромно желание от страна на родители, деца и учители за присъствено обучени ръководството на Столичната математическа гимназия е решило да подпомогне процеса по издаването на сертификати.

"Проблемът в част от родителите е, че те искат децата да се тестват само чрез слюнка. А това е възможно само в един клон на тази лаборатория. Ние получаваме директно от лабораторията "зелените сертификати" на всички наши ученици. Получаваме ги и прилагаме към техните лични досиета", обясни директорът на учебното заведение.

А докато няма безплатни тестове от държавата, училището е готово да заплати тестове на деца, които нямат възможност за това.

Според председателя на Съюза на работодателите в просветата Диян Стаматов, в тази ситуация страната ни се намира в своеобразен образователен локдаун.

"Ако до скоро бяхме в образователна катастрофа, сега просто не правим нищо. Едни ученици, на които вече не им е никак интересно, стоят изцяло апатично пред екрана. И едни учители, които като спортисти по художествена гимнастика се опитват да направят чудо, а директорите сме виновни във всяка една ситуация", коментира той.

А докато осигуряването на необходимите тестове за връщането на учениците от гимназиален етап се бави, по-голямата част от децата от Столичната математическа гимназия прекараха днешния учебен ден пред лабораториите.

"При електронното обучение се разсейваме. Има всякакви неща, с които можеш да си играеш и се разсейваш от часовете. После се сещаш, че не си слушал и трябва да учиш материала, което е по-трудно", сподели ученикът Илиян Джорелов.

Ръководството на Столичната математическа гимназия ще създаде по-добра организация за следващото тестване на децата в понеделник, ако и дотогава все още не са осигурени безплатни тестове за учениците.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК