МОН реши да премахне тестовете за Ковид-19 за част от учениците

Могат да посещават практически обучения във фирми при спазване на противоепидемичните мерки

01.12.2021 | 12:51 Редактор: Жаклина Иванова
МОН реши да премахне тестовете за Ковид-19 за част от учениците

От днес учениците могат да посещават индивидуални часове и консултации в училище без да бъдат тествани за Ковид-19.

По същия начин ще протичат индивидуалните изпити за оформяне на срочна оценка, индивидуалните писмени и практически изпитвания за текуща оценка или промяна на оценката, приравнителните изпити, както и тези за валидиране на компетентности, придобити по време на ученето. Тестове няма да се изискват и при индивидуалните дейности за подкрепа за личностното развитие.

Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа. Промените са в синхрон със заповедта на здравния министър от 26 ноември.

Занятията ще се провеждат присъствено, но без да се допуска смесване на учениците от индивидуалните консултации с тези, които вече учат присъствено.

Учениците, които се тестват два пъти в седмицата, или имат "зелен сертификат", могат да провеждат часове по спорт във физкултурните салони, съобщиха от пресцентъра на МОН.

При провеждането на групови извънкласни дейности и занимания в училище се допуска смесване на ученици от различни паралелки, само ако те са тествани или имат "зелен сертификат".

Учениците могат да продължат да посещават практически обучения във фирми при спазване на противоепидемичните мерки и условията на труд в предприятията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК