Ковачева: Онлайн обучението е изчерпано, големите ученици изостават в образованието си

Заради изолацията децата изпитват тревога, скука и ниска мотивация, сочат психолози

01.12.2021 | 16:54 Редактор: Теодора Патронова
Ковачева: Онлайн обучението е изчерпано, големите ученици изостават в образованието си

Децата от 5 до 12 клас да бъдат върнати незабавно в училище, настоява омбудсманът Диана Ковачева. По думите ѝ онлайн обучението е изчерпано и те изостават в образованието си. Нарушени са и правата на децата с увреждания, посочва Ковачева.

"Днес изпращам поредна препоръка до министъра на здравеопазването за връщане на големите деца в училище. Засипана съм с жалби от родители, от учители, от директори, които изразяват много сериозни опасения от това, че децата продължават да не се връщат в училище! Няма тестове! Има семейства, които не могат да отделят по 12 лева за тест на детето си", коментира омбудсманът.

Децата са най-потърпевшите от пандемията от Ковид-19. Като не ходят на училище, се нарушават правата им, смята Георги Богданов от Националната мрежа за децата.

"Ковид-19 е тема, която ни изненадва всеки ден все повече и повече. За съжаление, децата ни са затворени в момента, а почти всичко е отворено за възрастните. Те отново са най-страдащите от тази пандемия! Ние всеки ден се борим с различни държавни институции да се отворят училищата, да има една добра среда за децата, която да бъде щадяща за тях, и безопасна", заявява Богданов, цитиран от БНР.

Заради изолацията учениците изпитват страх, тревога, скука, раздразнение и ниска мотивация, сочат анализите на психолози.

Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК