Ученици и родители преживяха кошмар, докато МОН реши да върне всички в клас

От 6 декември присъственото обучение в страната може да бъде възстановено

03.12.2021 | 18:51 Редактор: Искра Ангелова

Официално - от 6 декември присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено. Това съобщиха от Министерството на образованието. 

Късно снощи пристигнаха нови 90 хил. теста за учениците в базата на Българския червен кръст в село Лозен. Те вече са разпределени по училищата в страната. Условието да се върнат децата в клас е те да бъдат изследвани един път седмично. За да се стигне до връщането на всички ученици в училище, здравното и образователното ведомство премиха в задочен спор в продължение на месец за това дали има достатъчно тестове.

Бавни решения в образованието и разнопосочна информация от институциите - така изглеждаше изминалият месец за учениците и техните семейства. Първи в училище се върнаха малките при тестване два пъти в седмицата.

"Не сме съгласни децата да бъдат тествани, не сме съгласни с това да ограничават достъпа на децата ни в училище", каза Теодора Великова.

"За да се върнем в училище, трябва да положим общи усилия, защото присъственото обучение е най-добро за децата", коментира Петя Сърбинова.

Няколко дни по-късно се оказа, че един от доставчиците на щадящите тестове е изчезнал и тестовете са на привършване.

"Единият от доставчиците подписа договор и изчезна, не ги достави, но така или иначе 280 000 теста са достатъчни да се тестват всички деца от 1 до 4 клас, че даже и персоналът", каза здравният министър Стойчо Кацаров.

Близо месец по-късно той заяви, че са поръчани нови 2,7 млн. теста, които трябва да са в страната до 9 декември. До пристигането им ученици се редиха в продължение на часове за тест, за да се върнат в клас със "зелен сертификат". Тук се появиха и противоречията.

"Имаме договорени количества, които по наша оценка би трябвало да стигнат поне до средата на януари месец. Тези, които в момента са в склада на БЧК, и тези, които са разпределени на Министерството на образованието, са достатъчни, така че в следващата и по-следващата седмица децата да бъдат тествани", допълни Кацаров.

"Темпът на пристигане на тестовете, който наблюдаваме през последните две до три седмици, не позволява ние да върнем в клас всички ученици от 1-12 клас, каквато беше началната ни идея. Ние нямаме тестовете, които ни трябват и които очаквахме да дойдат", подчерта просветният министър Николай Денков.

След седмици отлагане, от понеделник всички ученици се връщат в класните стаи.

"С тестовете, които пристигнаха, за следващата седмица сме осигурени. Това, което е обещано, е, че следващата седмица ще дойдат нови тестове, така че да можем да продължим този процес вече с еднократното тестване", допълни Денков.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев иска оценка на ефективността на Ковид тестовете за учениците. Във всички общини със заболеваемост над 250 хиляди на 100 хиляди души учениците ще бъдат изследвани.

Връщането в клас ще се осъществява, ако в една паралелка поне 50% от учениците се тестват или имат "зелен сертификат". Отсъствалите в деня за тестване ще бъдат проверявани в първия ден, в който отидат на училище.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК