60% от всички ученици искат да бъдат тествани в клас

От понеделник всички се връщат обратно в клас

05.12.2021 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

От понеделник всички ученици се връщат обратно в клас. Има тестове за всички за новата седмица, заяви образователният министър Николай Денков. Тези училища, които не са успели да направят организация за тестване, може да започнат и в следващите дни от седмицата.

Микаела е ученичка в 8 клас. Вече повече от месец е на онлайн обучение. От понеделник обаче тя отново ще се срещне със своите съученици. 

"Дълго време вече сме онлайн и започна да ми липсва да се виждам с приятелите ми. В училище си по-съсрредоточен, а когато сме вкъши, по-лесно се разсейваме", сподели тя. 

Не се притеснява от тестването за Ковид-19 в клас. 

"Аз лично не знам какво точно ще ни правят, но не се притеснявам. Когато ни тестват, така ще са сигурни, че сме напълно здрави и няма да има съмнение, че може да се заразяваме един друг. Така е по-добре", смята Микаела.

Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани в клас. 

"Сигурно е, че всички училища, които са дали заявка, са получили тестовете които са заявили", заяви той.

Просветният министър допълни, че са необходими по 600 хиляди теста седмично, за да може да работи системата. В момента има около 80 хиляди.

"Ако продължи този темп на доставка на тестове, би трябвало всичко да върви добре. Но тъй като се опарихме, както се казва, докато не видим тестове в склада, не мога да гарантирам. Но очакванията са, че процесът оттук нататък ще бъде непрекъснат", подчерта той.

Денков подкрепи предложението на здравния министър Стойчо Кацаров големите ученици да се изследват и с нормални тестове.

"Това са щадящи тестове, не се бърка дълбоко, вътре, където дразни. Взема се проба от носната кухина. Аз се надявам да успеем да убедим родители, но този разговор има смисъл, само ако знаем, че има достатъчно тестове за по-дълъг период. Попитах МЗ колко от тези тестове имаме и отговорът беше, че са между 200-280 хиляди. Ако говорим за такива числа - те стигат за няколко седмици. Но те, ако могат да доставят по-големи количества, вече този разговор има смисъл", категоричен е Денков.

Той отрече да има проблем в комуникацията между образователното и здравното министерство, въпреки че в последните дни станахме свидетели на разминавания между двете институции. 

"Това, което виждам, е, че има проблем в организацията там, където трябва да се вземат решения в МЗ, които се отнасят за учениците и училищната мрежа", добави просветният министър.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК