България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог и социолог: Четворната коалиция не може да си позволи да няма правителство

Коментар на Цветанка Андреева и Юлий Павлов в "България сутрин"

03.12.2021 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Днес е първият парламентарен ден на новите депутати от 47-ото Народно събрание. 

"Струва ми се, че тържествеността ще бъде убита от угрозата от голямата политическа криза. Няма никаква еуфория в обществото, гледа се високо критично, без голям кредит на доверие, вяра и оптимизъм. Надяваме се тази четворна коалиция да бъде толкова силна, че да преминем през тежката зима, която чертаят икономистите", коментира политологът Цветанка Андреева в "България сутрин"

Според нея този път на карта е заложен парламентаризмът, защото започвала да девалвира идеята за парламентарни избори. Присъства все по-ярко идеята за президентска република и смяна на политическия модел, отбеляза Андреева.

Сблъсъците в Народното събрание са инструмент и не са опасни, смята тя. Идеята била да се водят на ниво парламентаризъм. Същинските договорености се оказват в конфиденциални разговори, посочи политологът.

Андреева очаква опозицията да бъде много остра и да не даде никакъв толеранс на новите управляващи. Най-големият риск бил това да се превърне в пропрезидентско парламентарно мнозинство. 

"Претенциите на президента са към силовите ведомства - на отбраната и на МВР. Има много голяма власт. "Продължаваме промяната" е продължение на политиката на президента Радев. Това бяха двама спуснати отгоре лидери, не са избрани на партийни събрания, това е един от рисковете", подчерта Андреева

Социологът Юлий Павлов каза пред Bulgaria ON AIR: Не виждам особена тържественост, няма какво да бъде убиване. Хората се надяват на тези в парламента да са им уврели главите и да направят правителство. 

"Не е интелигентно да повтаряш едно и също нещо и да очакваш различен резултат. През април партиите на промяната имаха 135 депутати. През юли получиха 148 депутати, сега имат 134. Процентът на избирателите, които гласуват за тези партии, беше 55 през юли и 54 сега - по-голямо мнозинство от това няма как да стане", обясни той. 

По думите на Павлов финансовият фактор е един от двата, които правят невъзможно несъставянето на правителство. 

"Само "Продължаваме промяната" имат пари, останалите нямат. Втората причина - избирателите наказаха всички партии, които не се разбраха в предишния парламент. Никой няма да си позволи да провали съставянето на правителство", убеден е социологът.

Павлов посочи, че президентът продължава с противопоставянето на Бойко Борисов. а по Конституция неговата фигура е определена да няма реална власт. 

"Много сериозен проблем е, че "Продължаваме промяната" не е партия. Има спешни икономически решения, които трябва да бъдат взети. Безумно е служебен кабинет да предлага бюджет. Надявам се вече преговорите да не се водят публично. Публични да бъдат споразуменията", каза още той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК