Ако се тръгне по пътя на Тройната коалиция, бъдещото правителство е обречено

Трябва ни силен външен министър, който ще води тежки разговори, коментираха Милен Керемедчиев и Румен Йончев

02.12.2021 | 22:00 Редактор: Елеонора Танева

Часове преди първия звънец на 47-ото НС продължават преговорите между евентуалните бъдещи коалиционни партньори. Загатна се, че коалиционното споразумение вече е на масата и чака подписи.

"47-ото Народно събрание ще има по-дълъг живот от предишните две, които поставиха антирекорд. Обнадежден съм от това, което виждам на преговорите. Всички партии са с нагласата да постигнат временен компромис за коалиционно правителство. Поне се дават сигнали за правителство, което да адресира тежките въпроси, които стоят на дневен ред месеци наред", заяви бившият заместник-министър на външните работи и на икономиката Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според лидера на "Земеделския народен съюз" Румен Йончев преговорите не са на финалната права, а тепърва започват.

"Да не се заблуждаваме, че преговорите са свършили. Те сега започват. Тези преговори бяха за пред камерите, но бяха и необходими, защото предизборна кампания реално нямаше. Много ясно стана от шоуто във Facebook, че коалицията е БСП - "Продължаваме промяната". Останалите партньори бяха превзети още по време на изборите. Затова имаме два субекта, чиито различни визии трябва да се доближат", коментира Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият заместник-министър на външните работи обаче не се съгласи, че "Демократична България" и "Има такъв народ" са безгласни в преговорите.

"Те продължават да поставят своите искания. Ние знаем от предишните две управления, че те са трудни за постигане на компромис и диалогичност. Няма да отстъпят от своите принципи. Основният тежък препъни камък в бъдещото коалиционно споразумение и изпълнението му ще бъдат ДБ и БСП", прогнозира Керемедчиев.

Той предупреди, че прилагането на сценария с разпределението на постове от Тройната коалиция ще бъде порочно и фатално за коалицията. 

"Такова разпределение на министри и заместник-министри от различни партии ще създаде тежка работна среда в самите министерства. Ще има вътрешни битки за надмощие, от които никой няма да спечели. Ако се тръгне по този план, всичко ще бъде съшито с бели конци, но няма да изкара дълго време", убеден е Керемедчиев. 

Румен Йончев също изрази надежда подобно "заграждане" на министерски постове да не случи. 

"Надявам се тези преговори да доведат до обща управленска платформа. Тогава разпределението на постове няма да е от такова значение. В срещите между бъдещите коалиционни партньори не чухме как ще изглежда бюджетът - на какви реформи ще заложат. На тях всеки беше дошъл да сподели личните си мечти и визии за бъдещето на България", заяви той.

И двамата бяха категорични, че един от важните постове в следващия кабинет ще бъде този на външния министър. 

"Надявам се да имаме ярък и силен, дипломатичен нов външен министър. От него ще се очаква да води тежки разговори, трябва ни силна фигура на тази позиция за преговорите със Северна Македония", каза Милен Керемедчиев.

"Разговорът за Северна Македония и Балканите трябва да бъде изведен на европейско ниво. Не може да се говори за разширяваше на ЕС на Балканите, а Шенген да не е на Балканите. Това са два паралелни разговора, които трябва да се водят", добави Румен Йончев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК