Вижте какво са се договорили четирите коалиционни партньори

Корнелия Нинова – председател на НС или вицепремиер?

02.12.2021 | 18:38 Редактор: Здравко Черкезов
Вижте какво са се договорили четирите коалиционни партньори

Часове преди откриването на 47-ото Народно събрание четирите формации, от които се очаква да съставят бъдещето коалиционно управление – "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", и към този час няма официално подписано споразумение. 

От публикувано в публичното пространство писмо от средите на ДСБ стана ясно обаче, че има взети отделни договорки за структури. 

Четирите партии са се договорили председателят на Народното събрание да е с мандат от 1 година и да се сменя на ротационен принцип, като първа Корнелия Нинова ще заеме този пост.

Тя категорично отхвърли подобни твърдения, но в последния час се появи и информация, че Нинова може да заеме и поста на вицепремиер. 

В следващия Министерски съвет ще има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите и Дирекция "Национална служба за защита на природата" от МОСВ.

Създава се Министерство на електронното управление, което ще отговаря и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото министерство към земеделското, а Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще е към Министерство на транспорта, а не към МРРБ.

Графики: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК