Коментар: Ако Нинова стане председател на НС, ще има нови предсрочни избори

"Очевидно осъзнава, че това е нейният единствен шанс", смята политическият журналист Виктор Иванов

02.12.2021 | 17:50 Редактор: Здравко Черкезов

Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство, стана ясно от появило се в публичното пространство писмо до ДСБ.

Решението било първа поста да оглави Корнелия Нинова. Тя категорично отрече

"За "Демократична България", и в частност ДСБ, ще бъдат договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове. Моля, ако вашето мнение е да се участва в правителство, да изкажете виждането си дали ДСБ да участва с министри в него и да настоява за министри в определени министерства", се чете в писмото.

Според политическия журналист Виктор Иванов подобно разпределение не е изненада. 

"Едва ли има разумен човек, който се е вързал на твърденията на Кирил Петков и Асен Василев как няма да има предварително разпределение на постове и това е най-нормалното нещо. Имаме лош спомен от Тройната коалиция, когато формулата 3-5-8 се оказа, че донякъде е формула за разпределение на подкупите", изтъкна Иванов.

"Ние същия номер го играхме и в последните две правителства на Бойко Борисов. В крайна сметка някой месеше ли се на ВМРО какви глупости вършат в отбраната и някой месеше ли се на ГЕРБ в техните министерства – не", подчерта той.

В съобщението е представена структура на бъдещия Министерски съвет, както и взето решение за ротационен избор на председателя на НС за срок от една година, като първо този пост да заеме Корнелия Нинова. 

"Това категорично не отговаря на истината. Нямаме договорка за ротационен принцип за председателсткото място на Народното събрание. Няма и договорка аз да заема този пост. Най-малкото щях да знам за това", заяви на пресконференция лидерът на БСП в оставка.

"Корнелия Нинова по-скоро не отрече. Корнелия Нинова започва да изнудва партньорите си за това тя да е постоянният председател на НС. Очевидно осъзнава, че това е нейният единствен шанс. Това ни доближава до варианта избори на 4 април 2022 година", смята Виктор Иванов.

А идеята за ротация на най-важния постове в държавата не е нова. Подобна практика има в много европейски страни, а и в ЕП, където двете големи сили ЕНП и ПЕС също ротират председателя. Бавните преговори пък могат да бъдат признак и за стабилно управление. 

"Струва ми се, че ще има правителство. Който развали идеята за коалиция, ще се окаже близо до бариерата за влизане в НС. Не е важна формулата на управление, а че ще продължи логиката на служебния кабинет - да има нещо "червено", нещо "синьо" и някой, който да казва, че няма "червено" и "синьо", посочи социологът Първан Симеонов.

Така според експертите най-важно за бъдещата коалиция е отделните партньори да бъдат честни един с друг. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК