Бъдещата коалиция ще е отчасти принудителна, най-трудно се възпитава коалиционна култура

Коментар на Стефан Софиянски и Емануил Йорданов

30.11.2021 | 21:36 Редактор: Жаклина Иванова

Бъдещата коалиция ще бъде принудителна от гледна точка на това, че предпоследните избори показаха какво може да се случи с партии, които не оправдаят доверието на избирателите си. Доброволна също - заради това, че всяка партия се създава с една единствена цел - да участва във властта, защото, ако нямаме участие във властта, няма как да реализираме идеите си. Това заяви бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в ефира на "Денят ON AIR".

"Виждам положителни неща и един много опасен и основен недостатък. Положителните неща - че се говори сериозно, че преди да се сложат имената на масата, се говори за принципи. Недостатък, който чух - че започна да се говори 5:7:8 и т.н.", посочи бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

По думите му в момента структурата на Министерския съвет е наследство от времето на Борисов, което е изцяло порочно.

"Ние имахме министър на вятъра, на слънчогледа. Не беше ясно кой какви функции има. Първият знак за добра промяна ще бъде, ако видим една по-ясна концентрирана структура на МС", категоричен е Софиянски.

Йорданов изтъкна, че нещата опират до политическа култура и традиции, които ние нямаме. "Коалиционната култура най-трудно се възпитава. При нас е изключително сложно", добави той пред Bulgaria ON AIR.  

Според Софиянски по-правилно е, след като се приемат няколко основни принципа, всяка партия да сложи имената, които предлага за ясна структура на МС.

"България е една от малкото държави, в които МС се движи по собствен правилник, без да има закон за него. Правилно е в една нова Конституция да се определят министерствата. Всички партии слагат своите предложения на базата на това, което да се договорили като отстъпки в управленска посока, и министър-председателят си определя екипа", уточни бившият служебен премиер.

Когато се говори за политика, би могъл да се намери общ език на базата на добронамереността на новите звезди в българската политика, смята Йорданов.

"Практиката показва, че при всеки следващ избор много хора, които не са се класирали при предишни раздавания на картите, се насочват към новата силна партия на деня", каза още той.

Йорданов обсъди и действията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

"Рашков е човек, чийто професионален път е минал изцяло в сферата на правоприлагането. Той е бил дълги години следовател. Искрено съжалявам, че не беше избран за главен прокурор, нещата тогава щяха да бъдат съвсем различни", изтъкна той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК