Неясноти и спорове между МФ и партиите за пенсиите и заплатите

В плана за държавните пари догодина не се предвижда нов дълг

02.12.2021 | 14:00 Редактор: Теодора Патронова

Финансовото министерство е подготвило проектобюджета без големи реформи. След като вчера служебният финансовият министър изненадващо обяви увеличение в пенсиите, минималната работна заплата и детските, часове след изявлението му пресцентърът на Министерството на финансите го опроверга.

Противоречивата информация, която съобщи министърът, бе относно парите за възрастни, не стана ясно дали минималната пенсия ще бъде 370 лв., 420 лв., 430 лв. или 490 лв.

Днес в рубриката "Властта говори. Открито" Валери Белчев обясни, че е много важно абсолютната стойност на дохода на пенсионера да не спада.

"За да не намалеят парите за възрастните хора след падането на Ковид мерките, МФ предлага базовата пенсия да стане 370 лева, като остатъкът до настоящата Ковид надбавка да бъде нова", обясни той.

Така, по думите му, след края на кризата в най-лошия случай минималната пенсия ще остане 370 лева.

Според министър Белчев създаването на нов бюджет трябва да се случи до края на тази година и не е нужно да се чака редовен кабинет. Бюджетът винаги можел да се актуализира.

Темата обаче създаде напрежение между министерството и партиите.

"Това че няма редовно правителство, не значи, че финансовото министерство ще спре да работи. Законът изисква ведомството да внесе бюджет. Длъжни сме да го направим. Отговорност на политическите партии е да решат какво ще направят с него”, подчерта министърът.

Но според Георги Ганев от "Демократична България" този бюджет не може да бъде бюджет, който да се гледа в Народното събрание.

"Трябва да има ясна структура на Министерския съвет, защото бюджетът се подрежда по нея", каза той в "Денят ON AIR". 

Министерството на финансите, партиите и експертите са на едно мнение за минималната работа заплата - нужно е увеличение.

"Ако прекалено много се вдигне минималната работна заплата, рискуваме да фалираме доста фирми и хората да останат без работа. Това е един баланс, който работи на базата на търсенето и предлагането. Много ми се иска хората да получат по-високи минимални заплати, но се опасявам, че нашият пазар все още не може да ги поеме”, поясни Белчев. 

В плана за държавните пари догодина не се предвижда нов дълг, макар и неговият таван да се вдига до 12 млрд. лева. Данъците също се запазват на същите нива.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

 Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК