България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Меките електорати застанаха зад звездите Петков и Василев, не може без БСП

Първан Симеонов: Трифонов и без "Продължаваме промяната" беше започнал да губи периферия

15.11.2021 | 08:18 Редактор: Тодор Петров

Резултатите от вчерашните парламентарни избори се разминаха значително с прогнозите на голяма част от социологическите агенции. За президентските избори до голяма степен очакванията им се оправдаха.

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов посочи в студиото на "България сутрин", че грешно у нас е наложено схващането за вездесъщата дума "прогноза".

"Ние не даваме прогноза, а моментна снимка преди изборите. До 20% от хората решават в последните 3-4 дни. В една от последните графики показахме тази, в която "Продължаваме промяната" води сред колебаещите се", обясни социологът.

"Някои от електоратите, като този на БСП, бяха сериозно уплашени от информационното пренасищане с темата Ковид, както и от машинния вот. БСП е в много сериозна криза. Шансът на тази партия е, че се оказа на кръстопътно положение на политическата карта - без нея не може. Там има и по-дълбоки структурни проблеми", каза още Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Според него в ГЕРБ се наблюдава голяма мобилизация, а от ДПС също са се мобилизирали да постигнат целта си. Меките електорати пък са се прегрупирали.

"Твърдите електорати направиха каквото могат, а меките електорати се прегрупираха зад новите политически звезди", обобщи Симеонов.

По думите му влизането на "Възраждане" в парламента не е нещо изненадващо, а резултатът им не бил "грамаден". Те обаче били по-мъдри от стила на "Атака". Биха стояли като опозиция срещу всички, с което се надяват още да вдигат резултата, смята директорът на "Галъп".

"Слави Трифонов и без "Продължаваме промяната" беше започнал да губи периферия, докато ДБ растеше през лятото и се очерта като разумната опция. Петков и Василев ползваха ракетата-носител служебен кабинет, който е много харесван. Изстреляха се в точния момент и ДБ се върна там откъдето започна. За Слави Трифонов и БСП е добре, че друг ще носи отговорността, а ДБ е маратонски бегач", обясни Симеонов.

Той очаква Анастас Герджиков да получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС на балотажа на президентските избори. На мнение е, че Румен Радев остава фаворит, но ще се изпоти доста, ако иска да победи. 

"Президентски дебат може да повлияе. Повече ще повлияят твърдите електорати, част от тях няма да излязат на втория тур. Тактиката на ГЕРБ е да се възползват от това свое ситуационно предимство", посочи социологът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК