Радев: Изборите показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията

"На балотажа ще се сблъскваме с партийно организирания вот на картела на статуквото", заяви президентът

14.11.2021 | 21:36 Редактор: Искра Ангелова

Държавният глава Румен Радев събира 49,4% от гласовете на избирателите. Основният му конкурент за поста - проф. Анастас Герджиков, печели 24,9% от вота.

"Искам да благодаря на всички българи, които гласуваха и дадоха своя вот за бъдещето на България, защото то не им е безразлично. Специални благодарности на цялата администрация, на служителите на полицията. От сърце благодарим на стотиците хиляди, които подкрепиха нашия тандем с г-жа Йотова. На нашия прекрасен Инициативен комитет. Окончателните резултати ще станат ясни до часове, но едно е ясно - изборите показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията и беззаконието. Опитите за манипулациите бяха с цел да объркат хората и да ги накарат да не гласуват", заяви кандидатът за президент Румен Радев.

Той поздрави и всички партии, които влизат в новия парламент.

"Към тях стои императивната задача да съставят правителство и то трябва да бъде реформаторско, социално и антикорупционно. Да бъде съставено прозрачно, да бъде подкрепено от ясно изразено мнозинство. Ясно е вече, че ще има и балотаж за втори тур. Резултатът към момента дава оптимизъм, но ще бъде грешка да си мислим, че изборите са предрешени. На този балотаж ще се сблъскваме с партийно организирания вот на картела на статуквото. Единственият начин да победим огромните му ресурси е мобилизацията. Зависи от гласа на всеки един българин, който вярва, че една нова България е възможна. Ние не ви предадохме и бяхме заедно по площадите", настоя Радев.

Държавният глава подчерта, че ще разчитат на всички политически сили, които са ги подкрепили през изминалата кампания, както и че ще се срещне в дебат с другия кандидат за президент - Анастас Герджиков.

"Надявам се, че партиите извлякоха уроци от своите неуспехи от предишните избори. Трябва да има правителство! Но тук е въпросът на цената. Залогът е достатъчно голям. А хората, когато обикаляхме из България, ни казваха: "Ние разчитаме на вас", допълни президентът.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Тази вицето е много противна Сигнализирай за неуместен коментар