България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И политиците се умориха от избори, липсваше кандидат-президентски дебат

Коментар на Любомир Аламанов и д-р Теодора Йовчева в "България сутрин"

12.11.2021 | 08:46 Редактор: Тодор Петров

Остават два дни до парламентарните и президентските избори на 14 ноември. Достигнаха ли посланията на политиците до хората в поредната кампания и очакват ли ни изненади в подредбата на партиите?

"Кампанията беше донякъде вяла. Не само хората се умориха, даже политиците се умориха какво да кажат на масовата публика. Много партии сякаш разчитаха, че президентската кампания ще им позволи да си увеличат резултата. Президентските избори изсмукаха вниманието, получи се странно преливане към псевдомажоритарни избори", коментира експертът по комуникации Любомир Аламанов в студиото на "България сутрин"

Според него всяка партия е гледала себе си и собствения си електорат. Почти не е забелязано излизане от твърдия електорат, не е имало креативност.

"Не може да се очаква никаква креативност и нови послания, защото няма време за тях. Когато има толкова чести избори, партиите предпочитат да минат към механично натрупване на гласове. Това може да се види при БСП - обединиха се партии, които преди са били отделно. Партиите мислят рационално", коментира политологът д-р Теодора Йовчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя очаква избирателната активност да бъде по-висока от тази на предходните избори, но това нямало да се дължи на дебатите.

"Има нов субект - "Продължаваме промяната", има популярен кандидат-президент. Това би повишило избирателната активност", изтъкна д-р Йовчева.

Аламанов се надява скандалът с машините да не окаже влияние на вота, тъй като по думите му няма скандал, а това било опит за отклоняване на вниманието. По-силно влияние биха могли да окажат тежките данни за Ковид кризата, смята експертът по комуникации.

Без правила дебатът се превръща в надмощие на по-арогантния. По този начин Аламанов си обяснява липсата на кандидат-президентски дебат у нас.

"Категорично трябваше да има дебат, говорим за избор на държавен глава. След включването на проф. Герджиков и Лозан Панов очакванията за президентски дебат наистина се покачиха. Фактът, че не се случи, за мен е сериозен пропуск. Не позволява на избирателите да преценят тези и визии. Политическото общество загуби от липсата на дебат", заяви д-р Йовчева. 

Аламанов се съгласи с тезата, че партиите на промяната са се сринали, докато партиите на статуквото са се стабилизирали. Това се дължало на нежеланието на новите партии да проявят стратегически поглед.

"Защо им е трудно да се обединят на тези субекти? В крайна сметка, БСП припозната ли е като партия на промяната? БСП е единствената партия, заедно със СДС, която от началото на прехода присъства в политическия ни живот. Проучванията показват, че няма да има сериозна промяна", каза още д-р Йовчева.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК