Избори - трето действие: Лидерски дебат на тема здравеопазване и Ковид-19

Даниел Митов, Георги Свиленски, Асен Василев, Владислав Панев и Мая Манолова сблъскаха позициите си

10.11.2021 | 20:10 Редактор: Тодор Петров

Bulgaria ON AIR организира и проведе предизборен лидерски дебат, в който представители на водещите политическите партии сблъскаха тезите си и представиха позициите си по защитаваните от тях политики.

В дебата участваха Даниел Митов от ГЕРБ, Георги Свиленски от БСП, Асен Василев от "Продължаваме промяната", Владислав Панев от "Демократична България" и Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Да се включат в дебата отказаха от "Има такъв народ" и ДПС.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ и КОВИД-19

"Пандемичната криза трябва да бъде решена веднага след съставянето на правителство. Бе пропиляно много време от служебните кабинети на Румен Радев. Болниците са препълнени, когато имаме управление на здравеопазването, което се оглавява от Ковид скептик", заяви Митов. 

"Служебните кабинети на Радев не успяха да планират добре. Смятаха, че създаваме паника, когато ги предупреждавахме да се подготвят. В момента са паникьосани, не са планирали добре. Трябваше да забранят износа на кислород и на болниците сега им липсват оборудване и места. Крият какво се случва, лъжат ни и искат помощ от ЕК", каза още представителят на ГЕРБ. 

Ваксинационната кампания е трябвало да започне преди лятото, убеден е той. Митов добави, че по време на управлението на ГЕРБ е имало ваксини, а лекарите и сестрите са получавали по твърди 1000 лв.

Свиленски изтъкна, че вече 32 г. българските граждани очакват промени, а се оказа, че имаме разградени и унищожени системи. 

"Политиците не успяха да направят здравеопазването така, че когато дойде криза като Ковид кризата, българските лекари и граждани да бъдат сигурни, че могат да я понесат", настоя той.

По думите му БСП има конкретни предложения и план за излизане от кризата. Социалистите смятат, че трябва да бъде отворен държавният резерв за нуждите на медиците.

"Правилната политика е да бъдат отделени Ковид болници от чистите болници. Трябват още средства за хората, които са на първа линия. Лекарите изнемогват. Порочна практика е болниците да бъдат търговски дружества, трябва да я прекратим", подчерта Свиленски.

Асен Василев заяви, че част от ваксинацията в Европа е била постигната посредством насилие. 

"Не трябва да се въвежда задължителна ваксинация. Трябва истинска информационна кампания. Направихме всички мерки да се налагат на база това колко хора има в болниците и колко свободни легла има. "Зеленият сертификат" да е на база и преболедуване с доказани антитела. Надяваме се скоро това да стане факт и в Европа", коментира представителят на "Продължаваме промяната".

Василев призова всички българските граждани да се ваксинират. Той не се съгласи с тезата на Митов и се обяви твърдо срещу метода "или си ваксиниран, или си изгонен от работа".

"Много ясно е планирано действието, което се случва в момента. Благодарение на актуализацията на бюджета има средства за хората на първа линия. Най-големият цинизъм е, че има шефове на болници, които получават заплати от по 100 хил. лв. на месец, а медицински сестри получават почти минимални заплати", каза още той.

"ГЕРБ проспа последните 12 г., когато министри на здравеопазването се събираха по кръстовищата. България беше единствената страна, в която тестовете се плащаха по 120 лв. Едни фирми доставчици станаха милионери, а гражданите не можеха да си позволят 4 теста за 4-членно семейство. Стигнахме до абсурдната ситуация "зеленият сертификат" да дискриминира тези, които имат достатъчно количество антитела", посочи Манолова.

Тя бе категорична, че точно от ГЕРБ нямат право да говорят за липса на средства за медиците. Има достатъчен брой болнични легла, но няма персонал, който да подаде една чаша вода или да донесе кислородни апарати, алармира лидерът на ИБГНИ.

Манолова се съгласи, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, но само това нямало да реши сериозните проблеми. 

"ДБ предложи 10 млн. лв. за информационна кампания за ваксинация. Това предложение не беше прието от останалите парламентарни групи. Резултатът е последно място по ваксинация и световен шампион по починали от Ковид. Необходима е много сериозна работа за реформа в здравеопазването. Общото здравословно състояние на нацията е лошо", обясни Панев.

Той вижда тежки деформации на здравната ни система. "Българското население е болно и трябва да вземем мерки. Влиянието на Ковид кризата върху икономиката тепърва ще се усеща", посочи още Панев от ДБ.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Асен Василев бих го пратила на едно много кофти място Сигнализирай за неуместен коментар