Избори - трето действие: Лидерски дебат на тема България и светът

Митов, Свиленски, Василев, Панев и Манолова коментираха интеграцията на Северна Македония в ЕС

10.11.2021 | 21:34 Редактор: Здравко Черкезов

България и светът бе третата тема на предизборния лидерски дебат, организиран от Bulgaria ON AIR

Даниел Митов от ГЕРБ, Георги Свиленски от БСП, Асен Василев от "Продължаваме промяната",  Владислав Панев от "Демократична България" и Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" се опитаха да локализират мястото на България във външнополитическата сцена и да намерят допирни точки относно еврочленството на Северна Македония.

"Ясно е, че България трябва да се стреми да се интегрира в рамките на ЕС и НАТО, като продължава да развива своите отбранителни способности и да модернизира институциите си. За съжаление, живеем в свят, който все по-дълбоко се разделя и в който авторитарните режими по света отправят предизвикателства към демокрациите. Демокрациите ще трябва да отговорят глобално на тези предизвикателства, най-вече като очертаят ясни граници между себе си и авторитарните режими", заяви Даниел Митов.

Според Георги Свиленски в последните години България се е управлявала от политици, но не и от държавници.

"Във външната политика България има нужда от държавник премиер, държавник министър на външните работи – човек, който да защитава интересите на българите. Важните проблеми са присъединяването на Северна Македония към ЕС – трябва ли да се преразглежда договорът или да потвърдим същите условия – както и третият пол и джендър идеологията. Това ще е другият натиск, който ще бъде оказан върху България", смята кандидат-депутатът от БСП.

Асен Василев засегна друга важна външнополитическа тема – миграцията.

"Трябва да поставим някои остри теми в ЕС като дали миграцията да е по модел като в Канада, където ЕС се допускат само хора от определени специалности, или миграцията ще продължи по сегашния модел – връщане на хора от колониите, което не е окей", изтъкна съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Владислав Панев се съгласи със Свиленски и Василев, че България трябва да отстоява собствените си позиции, като на свой ред подчерта необходимостта страната ни да се обвърже по-дълбоко със Западните Балкани.

"Решенията по външнополитически теми би следвало да се вземат в България и да се защитават навън, а не да се вземат отвън и да се защитават в България. Обаче авторитетът на България във външнополитически план не печели от снимките на премиера в спалнята, проснат по очи, спящ до пистолет и чекмедже с пачки с евро. Не печели от сигналите навън за полицейското насилие и пребитите стотици младежи по времето на летните протести. Не печели и от информацията за незаконните подслушвания на хиляда българи. Ако ще говорим за човешки права, то сигналите, които излъчваме от България навън, ни поставят в доста унизителна ситуация", обърна внимание Мая Манолова.

По думите на Митов обаче, репресиите на Бойко Рашков също поставят България в унизителна ситуация.

"Фантазиите на Бойко Рашков трябва да приключат и да стане ясно, че МВР не може да участва в изборния процес и да сплашва хората по определени региони само защото имат съмнения, че гласуват за една или друга партия", посочи той.

Свиленски се върна към темата за интеграцията на Северна Македония в ЕС.

"Нашата позиция е, че има натиск да се се приеме РСМ при определени облекчени условия, с цената на компромис по отношение на България и българската история", обяви социалистът.

Панев обаче не вижда такъв натиск, а по-големият проблем за него е отношението на България към малцинството от българи в Северна Македония.

"Няма влакова връзка вече 2 години между София и Цариброд, културно-информационни центрове. Ситуацията наистина е трагична и ние трябва да направим всичко възможно българите от близката чужбина да се чувстват интегрирани в българското общество. В Цариброд ежегодно се раждат само 30 деца, а умират 400 души. След 20 години в тези земи няма да има българи, ще ги изгубим безвъзвратно", предупреди кандидат-депутатът от ДБ.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК