Избори - трето действие: Лидерски дебат на тема енергетика и сигурност

Даниел Митов, Георги Свиленски, Асен Василев, Владислав Панев и Мая Манолова пред Bulgaria ON AIR

10.11.2021 | 21:45 Редактор: Теодора Патронова

В третата част от дебата, организиран от Bulgaria ON AIR, Даниел Митов от ГЕРБ, Георги Свиленски от БСП, Асен Василев от "Продължаваме промяната", Владислав Панев от "Демократична България" и Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" коментираха темата за енергетиката и сигурността.

"На бизнеса и крайните потребители януари месец най-вероятно ще им се наложи да плащат много по-голяма цена на електричеството, ако не се вземат спешни мерки. Ние преди две седмици предложихме такива мерки на служебния кабинет. И не ги приложи, защото идват от нас. Много е лесно - ребалансирането на енергийния микс, така че в момента да не се свръхсубсидират така наречените соларните паркове, ветропарковете и водноелектрическите централи, защото те от една страна получават парите, които заслужават на борсата, а след това се субсидират и от борсата и става двойно субсидиране. Това ако се балансира, сметките за ток на крайните потребители и за бизнеса ще могат да спаднат", коментира Даниел Митов. 

По думите на Георги Свиленски още една система е доведена в критично състояние през последните 30 години.

"Закриване на блокове на АЕЦ "Козлодуй", неизграждане на АЕЦ "Белене", приватизиране на електроразпределителни дружества и днес се чудим защо цените растат и българите не могат да ги плащат. Защото през всичките години е нямало държавна политика. Държавата да компенсира бизнеса, битовите абонати. Държавата да помогне на всеки. А защо 30 години държавата избяга и от този сектор?", попита той.

"Въпросът за текущите цени на електроенергията е свързан с лошо управление на сектора и дружествата. 2013 година заварихме подобна критична ситуация и тогава в рамките на около над два месеца, въпреки искането за 40% увеличение, успяхме да стабилизираме електроенергийната система. Защо геотермалният потенциал на България не е обследвал и защо сме единствената страна на Дунав без ВЕЦ?", заяви Асен Василев

"Поне десетилетие лошо управление на енергийния сектор - корупция, източване, липса на всякакви реформи. 2019 година станах общински съветник и заварихме "Топлофикация-София" на колене. "Топлофикация" е в плачевно състояние - над един милиард задължение. За съжаление, София е в срамното положение да се окаже, че цяла България ще плаща за парното на софиянци. Мен лично ме е срам от това положение. Що се отнася до цените на енергетиката в момента, има достатъчно механизми, по които индустрията да си гарантира приемливи цени на електроенергията", коментира Владислав Панев. 

Мая Манолова подчерта, че тежките кражби в енергетиката и в държавните енергийни дружества могат да бъдат пресечени чрез смяна на ръководствата на бордовете.

"Българо-гръцката газова връзка - това е един от големите грехове на правителствата на Борисов, че не бе изградена. Чрез нея ние сега щяхме да имаме два пъти по-евтин природен газ. От енергиен център на Балканите, ние се превърнахме в едно нищо в енергетиката", изтъкна тя. 

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК