Избори - трето действие: Лидерски дебат на тема политика и бъдеще

Даниел Митов, Георги Свиленски, Асен Василев, Владислав Панев и Мая Манолова пред Ганиела Ангелова

10.11.2021 | 21:40 Редактор: Тодор Петров

В последната част на лидерския дебат, организиран от Bulgaria ON AIR, Даниел Митов, Георги Свиленски, Асен Василев, Владислав Панев и Мая Манолова споделиха позициите си по темата политика и бъдеще. В края на дискусията те се обърнаха към българските граждани, призовавайки ги да гласуват.

ПОЛИТИКА И БЪДЕЩЕ

"Много е важно след третите парламентарни избори тази година да възстановим нормалния политически диалог в парламента. Трябва да можем да си говорим. Има нужда от конструктивна опозиция и правителство от добре очертано парламентарно мнозинство. Не трябва да правим кампания на принципа да унищожим образа на политическия си опонент", заяви Митов от ГЕРБ.

Манолова подчерта, че надеждите на българските граждани са свързани с 47-ия парламент - той да състави редовно правителство, но правителство на промяната. 

"Не съм чула някой да иска "Борисов 4". Време е наистина ГЕРБ и ДПС да бъдат оставени в здравословно диета от властта. Очакванията на хората от площадите е да има правителство на протеста и промяната. В ядрото на основата очакват да видят "Продължаваме промяната", ДБ, ИБГНИ. Ръцете са протегнати към ИТН и БСП", каза съпредседателят на ИБГНИ.

"Не са малко хората, които искат "Борисов 4", отговори ѝ Митов. 

"Дано не провалим и следващия парламент. В следващия парламент ще е доста трудно да се сформира мнозинство. Призовавам всички да се държим отговорно в НС. Трябва да се действа рационално и по приоритети. Има опасност да дискредитираме в очите на българските граждани демокрацията, партиите и темата за борба с корупцията. Корупция се бори с еволюция на институциите", коментира той.

Свиленски от БСП настоя, че след 14 ноември България трябва да има работещ парламент, редовно избрано правителство, за да решава всички проблеми и кризи. 

"БСП беше партията, която показа, че може да води диалог с партиите, които искат да се случи промяна в България. Отворени сме за разговори и за политики за промяна на модела на управление. Готови сме да бъдем силата, която да поведе промяната", заяви социалистът.

"Няма как да се олицетворявате като промяна, която ще спаси България. Какво направихте с вашата Комисия по ревизията? Направихте само медиен PR. Не е ясно дали ще влезете в парламента", обърна се Свиленски към Мая Манолова.

Асен Василев от "Продължаваме промяната" отбеляза, че силно вярват в необходимостта от редовно правителство. Отворени сме да говорим как да се състави правителство и как то да помогне България да излезе от всички кризи, в които е в момента, даде заявка той.

"Ако си стиснем ръцете, че искаме кражбите да спрат; смяна на главния прокурор; че тези пари искаме да ги инвестираме в образование, здравеопазване, читава инфраструктура - правителство ще има и България ще бъде много хубава държава, с която всички ще се гордеем след 4 г.", убеден е Василев.

Панев от ДБ е на мнение, че българската мечта е да може да търгуваме активно с целия свят. Образованието да бъде на добро ниво, така че българските предприемачи да бъдат конкурентоспособни на целия свят. 

"Темата, около която трябва да се обединим след изборите, трябва да бъде за бъдещето на България. Трябва да се изгради инфраструктурата. Всички теми кой е по-виновен, е ала бала. Важно е, но трябва да гледаме в бъдещето. Трябва да има възмездие, за да има страх", коментира той.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК