България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доброволци: Който не вярва в Ковид-19, да дойде при пациентите, които едва дишат

Някои се записват да помагат, само за да си направят селфи в болницата

04.11.2021 | 08:47 Редактор: Елеонора Танева

ВМА излезе с призив към доброволци, които да се включат в помощ на лекарите, сестрите и медицинските работници, борещи се с пандемията. 

Доброволците бяха важна част от екипа на лечебното заведение още от първата Ковид вълна.

"Не изпитвах страх в началото, впуснах се, без да помисля. Щом разбрах, че се търсят доброволци във ВМА се записах. За мен беше важно да се помага, вътрешното ми усещане беше, че хората не знаят как да реагират. Ние започнахме в началото на март миналата година, тогава още и лекарите не знаеха пред какво са изправени", заяви PR специалистът Любомир Методиев в студиото на "България сутрин".

Без колебание като доброволец на помощ на екипа се е включила и кинезитерапевтът Марта Дудева.

"Аз съм медицинско лице, още в момента, в който се появи апел, подадох документите в една платформа и се вързаха с мен. Започнах без колебание и без притеснение", сподели Дудева. 

А шеф-готвачът Рори Милър е бил на първа линия като доброволец по време на пандемията. 

"Видях, че има нужда от хора, знаех, че трябва да се помага. В болницата измервах температурата. Трудно беше, че не можех да помагам повече, защото нямам медицински опит. През това време видях нещо много добро, хората си помагаха - не за пари, а от човешка нужда. Не ме беше страх и не се притеснявах, че може да се заразя", сподели Рори.

В самото начало на пандемията доброволците са помагали основно с измерването на температурата на входа на ВМА. Той е бил единствен за болницата и поликлиниката.

"Направихме смените по 4 часа, по двама души бяхме, защото през нас минаваше целият персонал и личните лекари от поликлиниката, както и пациенти. После се отвори пункт на входа на поликлиниката, след това имаше пост и в Спешното отделение. Там беше и по-интензивната работа. Идваха хора с линейки, със собствен транспорт, по-късно бяхме в Клиниката по психиатрия, където бяха приемани пациентите със съмнение за Ковид-19", разказа за първото си доброволчество Любомир Методиев. 

Никой от доброволците не се е притеснявал, че може да се зарази, въпреки че са били на първа линия. 

"Всички доброволци имаха осигурени всякакви предпазни средства - облекла, шлемове, маски. Всичко е за еднократна употреба, така че никой не трябва да се притеснява", уточни Марта Дудева. 

И тримата споделиха, че не разбират хората, които близо 2 години след началото на пандемията не вярват в Ковид-19.

"Съжалявам хората, които след година и половина твърдят, че вирусът не съществува. Всеки си има някакви доводи - политически или вяра в конспиративни теории. Препоръчвам им да отидат в една такава клиника. Като видят пациенти, които дишат трудно и след 5 крачки не могат да продължат може д си променят мнението. Една жена, на която мъжа ѝ е починал при първата Ковид вълна, сега е приета в болница и е неваксинирана. Казала е, че не вярва във ваксините, въпреки загубата, която е преживяла", сподели Любомир Методев. 

А Марта призовава хората, които планират да бъдат доброволци, да се отнасят сериозно към ангажимента.

"Много хора се записваха и не идваха. Имали сме случаи, когато идват за един път, правят си селфи и после не идват повече. Хората трябва да бъдат по-отговорни и когато кажат, че ще участват - да го правят", апелира кинезитерапевтът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
До 1, Наистина ние сме много склинни да превръщае свободата в свободия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Всеки сам преценява в какво да вярва и тази свободия ни отряза главите! Сигнализирай за неуместен коментар