Делта плюс вече е в България, Ковид отделенията се пълнят с млади хора

Над 90% от хората в тежко състояние в болниците са неваксинирани

03.11.2021 | 13:42 Редактор: Елеонора Танева

Първи случаи у нас на новия вариант на Ковид-19 - Делта плюс. По първоначални данни той се разпространява с 10% по-бързо от оригиналния Делта вариант. Анализите до момента показват, че ваксините са ефективни и срещу него. Случаи на Делта плюс са установени в Бургас, София, Стара Загора, Варна, Благоевград и Кюстендил. 

Вече цяла България без три области е в тъмночервената зона.

Кризата, в която се намира здравната система, не може да бъде предотвратена дори с въвеждането на локдаун, тъй като 75% от хората не приемат нито мерките, нито че съществува вирусът, смята председателят на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

"Аз мога да си го направя сам локдауна. Познавам хора, които са си го направили – които избягват социални контакти, спазват всички мерки. Не се юркат по заведения, не се юркат по барове и да показват, че няма вирус. Вирус има и убива", заяви  д-р Миндов.

Възрастта на заболелите от Ковид-19 продължава да пада. Според пациентските организации, единственият начин за справяне с пандемията е ваксинацията.

"Сега реално хора между 24 и 39 г. са основно поразените пациенти. Те са масово в Ковид отделенията", уточни председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

"Над 90% от хората, които са в тежко състояние в лечебните заведения, са неваксинирани", добави Милка Василева от Асоциацията на специалистите по здравни грижи. 

В пика на четвъртата вълна има и сериозен дефицит на медицински персонал у нас. А едва 40% от специалистите по здравни грижи са ваксинирани.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК