Имунитетът от ваксината или след преболедуване е по-силен?

Не можем да искаме да придобием имунитета си чрез заболяване, коментира проф. Радка Аргирова

03.11.2021 | 10:00 Редактор: Елеонора Танева
Имунитетът от ваксината или след преболедуване е по-силен?

Много проучванията показват, че преболедувалите имат по-продължителен имунитет от ваксинираните.

"Това не е абсолютно, защото има и повторно заразени преболедували лица. Освен това срокът за наблюдение на ваксинираните все още е недостатъчен. Теоретически се предвижда, че придобитият чрез ваксинация имунитет ще трае не по-малко от две години", коментира вирусологът проф. д-р Радка Аргирова.

Тя уточнява, че преболедували може да имат много антитела, но тези срещу домейна, който е отговорен за навлизането на вируса в клетката, да липсват. 
И тогава човек ще мисли, че е предпазен от ново заразяване, но това ще е фалшиво-положителен резултат.

"Затова всички специалисти призоваваме хората към ваксиниране. Не можем да искаме да придобием имунитета си чрез заболяване, тъй като докато се образува имунитетът, то може да има и фатален изход за голям брой хора", заявява вирусологът пред "Монитор".

Според нея има начин да се докаже, че човек има "зелен сертификат", без реално да е ваксиниран.

"Тази верификация става чрез изследването за S1/S2 антитела, както и при изследване за неутрализиращи антитела", уточни проф. Аргирова.

И добави, че ваксината остава най-надеждният начин за защита. А към момента няма нужда от преработване на ваксините заради Делта варианта.

"Все още ваксините действат и пробив няма. Но ако се бавим с ваксинацията, ние предоставяме на вируса чувствително и уязвимо население, което той да заразява. По време на жизнения си цикъл той претърпява изменения, включително мутации, някои от които могат да "заобиколят" ваксините", уточни вирусологът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 2 години
Здравейте, Д-р Аргирова! Защо не казахте направо, преболедувалите имат имунитет! Да, ясно е, че може някой и да го повтори, но % е под 1. Мойта баба ( аз съм на 50) , каза някога, Колето едва оцеля от туберкулозата, но вече не може да се разболее, ама ние не знам. Те бяха възрастни и не бяха ваксинирани. Аз бях. Объркахте хората, много, много, много. Оставете тази СЗО, от както сте с нея, няма лекари в BG. След ковид съм и имам гъбички май и в мозъка, никой не иска да ме лекува! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 2 години
като вирусът мутира как ваксините ще са ефективни ми е чудно ?!!?? всеки който има мозък в главата ще разбере че това няма как да е вярно . значи българските т.нар. "лекари " се опитват да играят по свирката на големите фармацевтични компании ...не за здравето на българите ! на народа не мисли и се боде яко ... Сигнализирай за неуместен коментар