Лекари и здравният министър: Сами си наложете локдаун и се ваксинирайте

Част от протестиращите нападнаха словесно Стойчо Кацаров

02.11.2021 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Здравните власти призоваха населението за масова ваксинация. Министърът на здравеопазването призова за единство в борбата с коронавируса и като символ на това помоли представители на съсловните организации да се хванат за ръце и заедно да апелират за спазване на мерките и ваксинация. 

Причината за този апел на Стойчо Кацаров стана признанието му, че ситуацията с Ковид-кризата е критична. На този етап здравната система се справя, но следващите седмици ще бъдат критични.

"Това не е само здравна криза, това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама, без участието на всички нас като граждани", настоя той.

Кацаров призова всеки сам да си наложи локдаун. 

"Носете ги тези проклети маски, ограничете контактите си през следващите седмици, не излизайте, ако не е крайно необходимо. Всички други мерки са само временни, само отлагат следващия локдаун", подчерта здравният министър. 

Към апела на здравните власти се включиха и съсловни организации. Всички се обединиха около идеята за необходимостта от адекватна информационна кампания.

"Без професионалисти по здравни грижи ситуацията е много трагична. 30 хиляди сестри не достигат в системата. Вече са 35 000. Възрастните колеги се пенсионират, млади няма. За пореден път отправям призив – пазете се, за да пазите и нас. Здравната система трябва да оцелее", каза Милка Василева от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

"Никой от нас не иска да уврежда пациент, далеч сме от конспиративните теории. Повярвайте ни - ние страдаме с всеки пациент", изтъкна председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. 

"В тежка вълна трябват смели действия. Смели действия означава дори да бъдем нестандартни в това, което правим", заяви председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

В същото време, пред здравното министерство отново се събраха протестиращи граждани, които са недоволни от наложените Ковид мерки. Част от тях успяха да влязат в сградата на ведомството и словесно нападнаха министъра преди началото на пресконференцията. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
управление на криза
преди 2 години
Ако сами ще си налагаме мерки, не ни трябва здравен министър! Има протоколи за действия, които не се спазват! Пандемията няма да си отиде с пожелания! Ваксинациите ще имат евентуален ефект след 40 дни. До тогава ще сме поставили нови световни рекорди! Сигнализирай за неуместен коментар