Изолират аптеките от битката с Ковид-19, вървим към локдаун

Антон Вълев: Не сме включени в процеса на ваксинация заради лобизъм

02.11.2021 | 12:32 Редактор: Тодор Петров
Изолират аптеките от битката с Ковид-19, вървим към локдаун

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев заяви, че най-вероятно ще минем към локдаун, тъй като отношението на хората към мерките срещу разпространението на коронавируса е почти пренебрежително. 

"Не се забелязва някой да се е стреснал и да взима сериозни мерки по отношение на използването на маските и по отношение ваксинирането. Държавата ще ни принуди да сме малко по-кротки за известно време, за да се прекъсне ръста на разпространението", заяви той пред телевизия Bloomberg.

Въвеждането на "зеления сертификат" било правилен подход, но начинът, по който е въведен компрометирал концепцията за "зелен сертификат". По думите на Вълев, в повечето случаи се опропастява всичко, защото страдаме от липса на мениджърски капацитет в сферата на здравеопазването.

Фармацевтите продължават да не участват по никакъв начин в консултативните съвети, свързани с управление на кризата. Не се заплаща за работата им на първа линия, също така няма държавна програма, която да използва аптеките и фармацевтите в борбата срещу Ковид-19.

Според Вълев причината фармацевтите да не бъдат включени в процеса на ваксинация е лобизъм. Аптеките започват да страдат от загуба на персонал и това води до намаляване на функционалния им капацитет.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК