Кацаров зове за общи действия: Ситуацията е критична, това е национално бедствие

"Изправени сме пред една огромна заплаха", заяви здравният министър

02.11.2021 | 09:49 Редактор: Искра Ангелова
Кацаров зове за общи действия: Ситуацията е критична, това е национално бедствие

Ситуацията е критична, изправени сме пред една огромна заплаха и за това е нужно общо действие. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров след среща с представители на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и на национално представителните пациентски организации.

"Искаме да изразим общата си загриженост и да отправим призив към целия наш народ от името на всички хора, които са ангажирани в здравната система. Може да сме имали различия по някои въпроси, но по отношение на Ковид и начина, по който да можем да се справим, нямаме различия. Искаме нашето общо послание да стигне до всички хора в страната", обясни здравният министър.

"С нашето събиране днес и общата ни позиция искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация", посочи Кацаров, цитиран от "Фокус".

"Делта вариантът е много по-заразен, за съжаление се оказа и много по-смъртоносен. Здравната система се справя до този момент добре. Следващите две седмици ще бъдат критични. Използвам случая да се обърна към всички медици, лекарите, сестрите, зъболекарите, сестрите, фармацевтите, шофьорите, но най-вече към тези, които са в реанимационните отделения, в Ковид отделенията, в линейките, които транспортират пациентите с Ковид-19. Знам колко им е трудно и физически и психически, емоционално в тази ситуация. Мога само да кажа, че се гордея. Гордея се с тях, гордея се, че съм лекар, като виждам какво правят, гордея се, че съм българин на предела на силите си, даже със саможертва. Загубихме част от тях в тези две години. Това не е само здравна криза. Това е национално бедствие“, подчерта министърът.

"Здравната система не може да се справи сама без участието на всички нас като граждани. Носете ги тези проклети маски, ограничете контактите си в следващите няколко дни. Следващите няколко седмици не излизайте, ако не е необходимо. Най-важното нещо – ваксинирайте се. Ваксинирането е това, което ще ни извади трайно от това бедствие, което ще ни позволи да възстановим нормалния си начин на общуване, на работа, на живот, да върнем децата в училище. Всички други мерки са само временни, само отлагат единия локдаун до следващия локдаун. Няма повече време за отлагане. Няма и за какво да се колебаем. Ваксините са ефективни. В страните, които се ваксинираха умират много малко хора. Ваксините са безопасни. Над 3 млрд. души се ваксинираха. Какви други доказателства ни трябват? Можем да излезем от тази ситуация, можем да се справим. Това е зараза, която се предава от човек на човек. Няма как да се справим един по един. Можем да се справим, ако всички заедно осъзнаем заплахата, пред която сме изправени", каза още министър Кацаров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Какво чакате,хората не искат си рискуват живота с такива ваксини,обявете локдаун! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
пфф
преди 2 години
Затваряйте бе, Кацаров! Локдаун! мн им здраве на протестите! Сигнализирай за неуместен коментар