България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ковид тестовете за децата - по-достоверни в училище, по-щадящи - вкъщи

Коментар на д-р Калин Лисички, Анна Влаева и Пламена Николова

02.11.2021 | 09:04 Редактор: Тодор Петров

Щадящите тестове срещу Ковид-19 за деца се очакват да започнат да се прилагат най-рано от 8 ноември в училищата, когато се предвижда най-малките ученици да се върнат в клас.

"Тези тестове използват слюнка, по-щадящ тест от това няма. Детето трябва да се изплюе в контейнерче или да задържи около 30 секунди малка тръбичка в устата. 10-20 минути са достатъчни да имаме резултат, достоверността е около и над 90% при заразени пациенти. Този тест е направен специфично само за Ковид-19 и няма да реагира на друг вирус", каза началникът на клиника по педиатрия д-р Калин Лисички в "България сутрин".

"Откраднахме две години от детството на децата с тези карантини и изолации. Тестът може да бъде позитивен още преди детето да се е разболяло, това е неговият смисъл. По-достоверно е тестът да се взима от учителите, по-щадящо - от родителите. Поне 10 минути преди това детето не трябва да е яло, пило, дъвчило дъвка...", обясни той.

Д-р Лисички изтъкна, че децата по-често се заразяват от родителите отколкото обратното. По думите му те трябва да бъдат всячески пощадени. Има ли новини за Ковид, изгасете телевизора, призова той.

"Ако децата се тестват вкъщи, със сигурност ще е много щадящо. Но ако всички бъдат в клас или в училище, може да се нанесе огромен стрес. Представете си какво се случва в главата на дете, което чака резултата си и се чуди: Аз ли съм следващият, ще се случи ли както с леля ми, с дядо ми... Да не говорим за това какви подигравки може да отнесат от съучениците си", коментира пред Bulgaria ON AIR експертът по ранно детско развитие Анна Влаева. 

Според нея повечето деца смятат, че коронавирусът е нещо много страшно, но не се наясно какво точно е. Най-адекватно е да подходим без много емоции и да им обясним, че може да прекараме вируса и животът да продължи, смята тя. 

"Много е важно на детето да се разясни какво би следвало при положителен резултат - ще преболедуваш и ще оздравееш. Трябва обяснение на решението, не би трябвало да следваме референдуми и всички да сме съгласни", категорична е Влаева.

Пламена Николова от Националната мрежа за децата посочи, че в другите държави от края на миналата учебна година децата или сами се тестват в клас, или се тестват вкъщи предходната вечер. 

"Комуникацията с децата е проблем на на възрастните. Ако все още не сме успели да им обясним какво е вирусът и каква е нашата отговорност, то със сигурност сме се провалили като възрастни. Това е валидно в България", заяви тя.

Огромна част от родителите подкрепят тестването на децата, съобщи Николова. Това щяло да спести верижното попадане под карантина на цял клас заради едно заразено дете.

Всяка форма на присъствено обучение е в пъти по-добра, особено валидно е това за малките деца, убедена е Николова.

Гледайте целия разговор във видеото:

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
С това "щадящо" вече е смешно... Те падат, удрят се, имат рани, горят се, правят какви ли не опасни и тъпирски предисзикателства от тик ток и накрая тестването било инвазивно! Смешни родители! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Няма как да са коректно направени нито в къщи, нито в училище. С тази пандемия се доказа, че хората нямат самосъзнание и това ни е огромният проблем! Сигнализирай за неуместен коментар