Ковид-19 ще се случи на друг, но не на нас? Влизаме в спирала на риска

Той вижда липса на здравна грамотност в България

02.11.2021 | 09:16 Редактор: Тодор Петров
Ковид-19 ще се случи на друг, но не на нас? Влизаме в спирала на риска

"В СЗО се опитахме още в началото на пандемията да стигнем до максимален брой хора и да им дадем цялата научна информация, но явно не сме стигнали до всички, щом виждаме две години почти след пандемията къде е България", каза доц. Михаил Околийски - експерт "Обществено здраве" в българския офис на СЗО .

"Проблем е това много дълбоко отхвърляне на здравните рискове и неразбиране, че щом поемаш здравен риск, ще ти се случи нещо с по-голяма вероятност", заяви той пред БНР.

Според доц. Околийски това се дължи на суеверие, на липса на съпричастие към страданията на хората. 

"Смятаме, че винаги ще случи на някой друг, но не и нас. Че винаги ще ни се размине и като не правим стъпки по минимализиране на риска, влизаме в една спирала. Това се дължи на липсата на здравна грамотност най-вече сред подрастващите", посочи още той.

"Хората биват облъчвани от някакви медицински биолози от телевизиите, които смятайки, че разбират от проблема, объркват населението и това води до тази пълна каша -до тези 310 починали наши сънародници", даде пример доц. Михаил Околийски.

По думите на доц. Околийски още в началото на пандемията е трябвало да има стратегия за комуникация на риска, общопрактикуващите лекари да бъдат привлечени.

"Трябваше всички те да бъдат обучени в подобен тип защитно поведение", отбеляза доц. Околийски.

Според него "зелените сертификати" са добра идея, макар и въведени късно. Но зад всичко това трябва да застанат политиците в страната.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК