България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Косопад и състаряване на кожата са все по-чести пост-Ковид синдроми

Хората трябва да следят за изсушаване на кожата, подпухналост, дехидратация, съветва Виктория Стефан

03.11.2021 | 07:57 Редактор: Елеонора Танева

Сред най-често срещаните проблеми, които се появяват след преболедуване на Ковид-19, са промяна на състоянието на кожата и косата.

"Хората трябва да следят за изсушаване на кожата, подпухналост, дехидратация и засилване на косопад. При тези симптоми е добре де потърсят специалист", заяви специалистът по медицинска физика Виктория Стефан в студиото на "България сутрин".

Първият проблем, с който се е сблъскал специалистът в началото на пандемията, е появата на акне след носенето на предпазни маски.

"Хората в началото се страхуваха и спазваха правилата. Носеха маски от всякакъв вид. Появи се нов термин "маскне". До скоро много често лечението на акне включваше антибиотици. По време на пандемията се промениха възгледите за лечение и лекарствата се прилагат като крайно средство. Сега се опитваме да запазим имунитета на нашите пациенти. В този период от 2 г. обърнахме мирогледа за естетиката, прилагаме по-щадящи методи", уточни Виктория Стефан.

След втората вълна са се увеличили пациентите с видимо състаряване, дехидратация и косопад. 

"Около 15 дни след преболедуване на Ковид-19 започва да се забелязва косопад, до 3 месеца най-късно трябва да се вземат мерки. Ефективен метод за лечение е използването на кръвна плазма. Покрай пандемията тя стана по-популярна и пациентите са по-спокойни. Никой няма алергия към собствената си кръв, плазмата има стимулиращи за колагена и самата кожа показатели. Тя се извлича и прилага на засегнатите участъци", обясни Виктория Стефан пред Bulgaria ON AIR.

Друг метод, който се прилага, е инжекционен разтвор, който съдържа витамини и минерали.

Специалистът заяви също, че подобни странични проблеми не се наблюдават след ваксинация, но са все по-често срещани при преболедували пациенти. 

"Друг проблем, който отчитат специалистите по време на пандемията, е увеличеният прием на алкохол и вредни храни, което води до напълняване, състаряване на организма. Вече прилагаме интравенозни терапии, вливане на витамини и антиоксиданти, за да може организмът да се поддържа в по-добро състояние, защото наблюдаваме цялостно състаряване при някои пациенти", добави Виктория Стефан.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК