Изтощение до краен предел: В болницата в Ямбол няма свободни Ковид легла

От лечебното заведение обмислят варианти за разкриване на още реанимационни легла

03.11.2021 | 19:23 Редактор: Жаклина Иванова

В ямболската областна болница всички легла за интензивно лечение на заразени с Ковид-19 са заети. От лечебното заведение обмислят варианти за разкриване на още реанимационни легла.

В многопрофилната болница в Ямбол има общо 104 легла за лечение на Ковид-19. Oт тях 7 са реанимационни. От днес всички са заети.

"Можем да разкрием още две, но няма персонал. Много често пациентите са наблюдавани ежечасово. Ако има подобрение, ги извеждаме, и настаняваме други", каза изпълнителният директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон" д-р Панайот Диманов.

От година и половина персоналът на Отделениетo по пневмология и фтизиатрия, където се приемат пациенти с пневмония и Ковид-19, работи без почивка. Някои хора от персонала са преминали през заразата. Признават, че са уморени.

"Много е трудно - обличане, събличане, костюми. Да се обслужат болни, които са в тежко състояние, е трудно", каза медицинската сестра Елена Георгиева.

"Хората мислят, че на тях няма да се случи. Разсъждават безотговорно - не спазват мерките", посочи медицинската сестра Маргарита Танева.

До белодробното отделение стигат пациенти в тежко състояние след домашно лечение. Необходими са и специални грижи.

"Призовавам хората да ни помогнат - да се ваксинират и да спазват мерките", коментира завеждащият Отделението по пневмология и фтизиатрия д-р Димитър Димитров.

От близо месец област Ямбол е в "тъмночервената зона" по заболеваемост, като все повече се доближава до критичната "лилава" зона.

Вижте повече в репортажа на Веселин Цветанов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК