Тежка ситуация: Болниците се задъхват, възрастта на заболелите от Ковид-19 пада

Според пациентските организации единственият начин за справяне с пандемията е ваксинация

03.11.2021 | 19:10 Редактор: Теодора Патронова

В болница "Лозенец" вече има 21 реанимационни Ковид легла. Последните 5 са разкрити днес.

"Леглата бяха разкрити сутринта и бяха заети до ранния следобед. До края на седмицата плановете са интензивните Ковид легла да станат общо", обясни директорът на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев.

Доц. Горнев добави, че това е при условие, че осигурят апаратурата за всяко едно легло.

"Получаваме ги от други болници от провинцията. До този момент нямаме командировани реаниматори или медицински специалисти от други болници. Разчитаме на ресурса на болница "Лозенец", каза още той.

А потреблението на кислород в болницата се е увеличило двойно.

"В момента имаме 5 тона налични, което налага да направим ново зареждане на нашия основен резервоар не по-късно от събота сутринта. Стараем се да не падаме под критичен минимум, така че да имаме поне за 48 часа наличен кислород", заяви още доц. Горнев.

Болница "Лозенец" разполага и с над 40 Ковид легла за неинтензивно лечение. На този етап не се обмисля разкриване на още такива.

А кризата, в която се намира здравната система, вече не може да бъде предотвратена, дори с въвеждането на локдаун, тъй като 75% от хората не приемат нито мерките, нито че съществува вирусът, смята д-р Георги Миндов.

Възрастта на заболелите от Ковид продължава да пада. Според пациентските организации единственият начин за справяне с пандемията е ваксинация. 

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов поясни, че сега хора между 24 г. и 39 г. са основно поразените пациенти - те са и масово в Ковид отделенията.

Милка Василева от Асоциацията на специалистите по здравни грижи обърна внимание, че над 90% от хората, които са в тежко състояние в лечебните заведения, са неваксинирани.

В пика на четвъртата вълна има и сериозен дефицит на медицински персонал у нас, едва 40% от специалистите по здравни грижи са ваксинирани.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК