България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Грипът върви заедно с Ковид-19, имунитетът към единия вирус не ни пази от другия

"Разпространението на грипните вируси е много по-ниско от обичайните нива", посочи вирусологът проф. Александрова

05.10.2021 | 08:30 Редактор: Жаклина Иванова

Епидемиолози се притесняват от съвпадащи вълни на Ковид-19 и сезонния грип. Ще пробие ли грипът у нас тази година и да очакваме ли комбинирана ваксини срещу Ковид-19 и него?

"Миналият сезон беше най-лекият откакто следим грипните епидемии. Грипният сезон в Южното полукълбо е към края си. Разпространението на грипните вируси е много по-ниско от обичайните нива за това време на годината преди. Това са данните на СЗО от август. Специалистите предупреждават, че няма два еднакви грипни сезона и всеки може да ни изненада", посочи вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

За момента данните са, че нивото на разпространението на този вирус е по-ниско, изтъкна тя.

"Това, което притеснява експертите, е, че пропуснахме един сезон с грип. Може би ще пропуснем още един. Добрата новина е, че едно много сериозно заболяване липсва. Ние не знаем какво се случва с нашия имунитет като население. Това, че грипът в момента сякаш е изчезнал, не означава, че е. Той може да се върне във всеки един момент", категоричен е вирусологът.

Проф. Александрова коментира и противоепидемичните мерки, които бяха наложени у нас през лятото. Според нея те са помогнали доста за ограничаването на грипа и на останалите вируси, разпространявани по подобен начин.

"Единствените вируси, които се разпространяват, са представителите на риновирусите. Пандемията не изчезна. През лятото се увеличиха много случаите на Ковид-19 при деца. Едновременно с това се увеличиха и случаите на респираторно-синцитиалния вирус. Изненадата е, че това не е неговият сезон. Пиковете му съвпадат с тези на грипа", посочи вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че вирусът, който причиняват грип и този, който причинява Ковид-19, нямат нищо общо помежду си.

"Имунитетът, който имаме срещу Ковид-19, не ни пази от грип. И обратното. Центърът за контрол на заболяванията в САЩ препоръчва да си поставят ваксина срещу грип всички, включително малките деца, при които има разрешена такава", обясни проф. Александрова.

Доказано е, че грипът може да върви заедно с Ковид-19 и дори да помогне за разпространението му, подчерта тя.

"В началото на пандемията, когато двата вируса циркулираха едновременно, се оказа, че в Китай 3 от 4 души при една такава коинфекция са имали много по-сериозни проблеми с дишането. Такава съвместна инфекция не е била рядкост. Тя е била в 57,3% от случаите", коментира вирусологът.

Проф. Александрова каза, че има данни, че в момента се разработва ваксина, която да противодейства и на двата вируса. Тя обаче не е разрешена все още.

"Ваксината срещу Ковид-19 може да бъде поставена с останалите ваксини, дори в един и същи ден. Здравните институции препоръчаха да се използват такива тестове, които могат едновременно да покажат дали човекът е инфектиран с грипен вирус или с Ковид-19", подчерта вирусологът.

Гледайте целия разговор във видеото:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 7 месеца
" след липсата на грипна епидемия през отминалия есенно-зимен сезон " тука мисирката направо ме закопа от смях. Ето да се образовате малко - от създателя на PCR теста : https://off-guardian.org/2020/10/05/pcr-inventor-it-doesnt-tell-you-that-you-are-sick/ Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Траян
преди 7 месеца
Не съм против ваксинирането - но на този етап ваксините не са изследвани за ефективност и от там в много случаи неефективни и даже смъртоносни Сигнализирай за неуместен коментар