Експерименталното лекарство за коронавирус е напът да получи разрешение?

Вероятно то ще бъде ефективно срещу известните варианти на вируса

01.10.2021 | 20:48 Редактор: Юлия Христова
Експерименталното лекарство за коронавирус е напът да получи разрешение?

Президентът и главен изпълнителен директор на Merck & Co. Inc. Робърт Дейвис заяви, че се надява експерименталното лекарство за коронавирус на компанията, "Молнупиравир", да получи разрешение за спешна употреба в Съединените щати преди края на годината.

"Първоначалната дата на завършване на нашите проучвания е началото на ноември", разкри той, добавяйки, че "записването за това проучване продължава да върви доста добре".

По-рано от фирмата съобщиха, че лабораторните изследвания показват, че експерименталното, перорално, антивирусно лекарство срещу Ковид-19 вероятно ще бъде ефективно срещу известните варианти на коронавируса, включително и срещу доминиращия в момента силно заразен Делта вариант.

"Тъй като "Молнупиравир" не е насочен към спайк протеина на вируса (целта на всички настоящи ваксини срещу Ковид-19), лекарството трябва да бъде еднакво ефективно, тъй като вирусът продължава да се развива", каза ръководителят на отдела за инфекциозни болести и ваксини в компанията Джей Гроблер.

Американският производител на лекарства е тествал антивируса си при проби от назален тампон, взети от участници в ранните изпитвания на лекарството. По това време Делта вариантът не беше широко разпространен, но  "Молнупиравир" беше тестван и при лабораторни проби от Делта варианта след последния скок на хоспитализациите и смъртните случаи на Ковид-19, предава БНР.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК