Личните лекари различават грипа от Ковид-19 само след тест

Ваксините срещу сезонния грип вече са в аптечната мрежа

04.10.2021 | 19:08 Редактор: Тодор Петров

Епидемиолози се притесняват от съвпадащи вълни на Ковид-19 и грип. Ваксините срещу сезонния грип вече са в аптечната мрежа. Според фармацевти, интересът на хората е голям, а бройките са ограничени.

Теодор Енгьозки днес е пред лаборатория, за да си направи бърз тест за коронавирус. Казва, че не може да различи симптомите си - дали са на грип или на Ковид-19. 

"В момента случаят ми е точно такъв, не знам дали имам сезонен грип или Ковид, но бях в контакт с човек, който има Ковид и затова дойдох да си направя тест. Просто симптомите са едни и същи", споделя той.

Дори лекарите не могат по симптоматика да различат грипа от коронавируса

"Много е трудно само по клинична картина да бъдем категорични. На практика без да направим антигенен или PCR тест няма как да сме точни в диагнозата", признава общопрактикуващият лекар и председател на РК на БЛС-Велико Търново д-р Христо Димитров.

В аптеката, в която работи Яна Узунова, е пристигнала една доставка на ваксини против грип на една компания. Количеството обаче е било наполовина от заявеното. 

"Търсене имаше още в края на август, началото на септември, защото си има групи хора, които желаят да се ваксинират", посочи тя.

[sc: relatedarticles ids:241327 /]Противогрипната ваксина не пречи на хората, които са ваксинирани срещу Ковид-19, но лекарите препоръчват да не се поставя непосредствено след нея.  

рябва да има един интервал от около месец, но нашите възрастни пациенти си направиха отдавна срещу Ковид, а сега точно е началото на сезона на противогрипната имунизация. Нека да не го пропускаме", препоръчва д-р Димитров.

Противогрипните ваксини са безплатни за хора над 65 години. Джипитата вече изготвят списъци с желаещи, но не е ясно кога точно ще пристигнат препаратите.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК