Стадният имунитет срещу Ковид-19 може да предпази и неимунизираните?

Защитени от вируса са и хората, които са преболедували

04.10.2021 | 23:05 Редактор: Жаклина Иванова
Стадният имунитет срещу Ковид-19 може да предпази и неимунизираните?

Страните, в които има голям дял ваксинирани срещу Ковид, разхлабват и отменят ограниченията. Тъй нареченият стаден имунитет би могъл да предпазва и неимунизираните. Но може ли този имунитет изобщо да бъде постигнат?

Ако достатъчен брой хора се ваксинират срещу Ковид-19, пандемията ще свърши. Така поне си представяхме нещата в началото на кризата с коронавируса. Хората, които не могат да се ваксинират поради някакви хронични заболявания или децата под 12 години, също биха били защитени, ако в тяхното обкръжение има достатъчно имунизирани. Но постижим ли е въобще стадният имунитет срещу Ковид-19?

При други заболявания е факт

Срещу полиомиелита, известен още като детски паралич, в Европа например има действащ стаден имунитет. Европа дори бе обявена от СЗО още през 2002 година за зона, свободна от полиомиелит. За да се  постигне стаден имунитет срещу това заболяване, е трябвало да се имунизират около 80% от населението. От германската Централа за здравна просвета обаче твърдят, че е изключително важно ваксинациите срещу детски паралич да продължат, пише DW.

В части от Азия и Африка заболяването все още се среща. И ако то бъде пренесено от хора, които пристигат от тези региони, не е изключено да се появят нови огнища на зараза сред неваксинираните.

Стадният имунитет не означава, че дадена болест е изкоренена напълно.

"Нито пък това, че никой повече не може да се зарази, а по-скоро, че рискът от инфекция е намалял значително до  някакво приемливо ниво“, обяснява професорът по клинична фармакология Торстен Лер.

И при Ковид е възможен масов имунитет, но регионално

Рано или късно в Германия ще бъде факт стадният имунитет срещу Ковид, твърдят експертите. За тази цел около 85% от хората в страната трябва да са ваксинирани или да са изкарали болестта, казва за DW президентът а на Германското дружество по имунология Кристине Фалк.

През юли 2021 г. институтът "Роберт Кох" обяви, че за да се овладее пандемията в Германия, трябва поне 85% от хората между 12 и 59 години, както и 90% от над 60-годишните да бъдат напълно ваксинирани срещу Ковид-19.

Защитени срещу болестта са и хората, които са преболедували. А тези, които няма да се ваксинират, рискуват да се разболеят тежко – без значение на каква възраст са. Не бива да се подценява също и т.нар. Пост-Ковид синдром - наличието на дълготрайни последици от заболяването, които могат да траят със седмици и месеци, предупреждава на свой ред Торстен Лер. Затова е желателно да се постигне стаден имунитет чрез масово ваксиниране, коментира имуноложката Кристине Фалк.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

1
0 rate up comment rate down comment 0
зоица
преди 3 месеца
"СТАДОТО"или "СТАДНИЯТ"имунитет също така се нарича НАРОД,НАЦИЯ СЪС СВОЙ ЕЗИК,КУЛТУРА И РЕЛИГИЯ. Сигнализирай за неуместен коментар