Проучване доказа: Някои хора придобиват "свръхчовешки" имунитет срещу Ковид-19

Те произвеждат много високи нива на антитела, способни да неутрализират различни щамове на коронавируса

29.09.2021 | 07:28 Редактор: Жаклина Иванова
Проучване доказа: Някои хора придобиват

Проучвания показаха, че поне част от хората, заразени с коронавирус през 2020 г., които след това са били ваксинирани с иРНК ваксини като тези на Pfizer или Moderna тази година, изработват "свръхчовешки" или "хибриден" имунитет. Това означава, че произвеждат много високи нива на антитела, способни да неутрализират различни щамове на Ковид-19 и други вируси.

Проучване на университета Рокфелер в Ню Йорк констатира, че антителата на 14 души, ваксинирани с една ваксина, след като вече са били заразени с коронавирус, са успели да неутрализират шест щама на коронавируса, включително Делта.

Тези "гъвкави" антитела могат дори да неутрализират други вируси. Антителата от ваксинирани хора, които не са преболедували коронавируса или неваксинирани хора, които са преболедували Ковид-19, междувременно са били "безпомощни" срещу някои от тези вируси или варианти.

"Разумно е да се предположи, че хората с хибриден имунитет ще бъдат доста по-защитени от останалите, а може би и от всички версии на SARS-CoV-2, с които вероятно ще срещнем в обозримо бъдеще", обясни ръководителят на изследването Пол Биениас от университета Рокфелер.

Той подозира, че тези хора ще имат известна степен на имунитет срещу бъдещи вируси, подобни на SARS, които на този етап не са ни познати.

Друго проучване установи, че здравите хора, които са имали контакт с вируса и са се ваксинирали, са придобили шест до 100 пъти повече антитела в сравнение с хората, които са били ваксинирани с една или две дози или преди това са преболедували след заразяване с коронавируса и не са били ваксинирани, информира БГНЕС.

Вестник "Telegraph" публикува изследване, което установи, че до една трета от хората с предишна инфекция изобщо не произвеждат антитела.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК