България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кунчев: Правото на здраве е над правото на избор! 70-80% ваксинирани или ще губим по 50-100 души дневно

"Ако някой поставя под въпрос качеството на ваксините, значи той отрича реалността", заяви главният държавен здравен инспектор 

15.09.2021 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Здравното министерство иска нарушителите на противоепидемичните мерки да отиват на прокурор. От ведомството посочват, че масово мерките не се спазват - най-често от нощни заведения, но дори и от кметове.

"Нещата ще се променят, когато всички осъзнаем колко е важно да преминем през тази епидемия, а не да разчитаме само на контрол, наказания и завеждане на дела. Има примери на абсолютно съзнателно и нарочно показване на несъобразяване на законите. Когато има разпоредби, те са задължителни", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в "България сутрин".

Според него голяма част от собствениците на заведения протестират по-скоро срещу закъснялото и липсващо финансиране. Това не било здравен проблем и голяма част от тези хора разбирали, че трябва да има мерки.

Доц. Кунчев предложи задължителна ваксинация за здравните и социални работници, но срещна много сериозен отпор от институциите.

"Това ме разочарова, но не е фатално. Експертните мнения са едно, политическите решения са друго. Това не е измислена при нас стъпка. Страните в Европа, които го въведоха, вече са над 7-8. Има професии, в които, ако човек е положителен, крие рискове за много други хора. Колко наши бащи, майки, баби и дядовци трябва да умрат, за да се разбере, че е рисково да не се имунизираш и да работиш с тях?!", коментира той.

По думите му в големите болници са имунизирани над 70-80% от лекарите.

"Да разположиш една пандемия в предизборна кампания е много лошо. Да я разположиш в 3 поредни кампании е възможно най-лошият вариант. Каквито и мерки да препоръчваме, има една базисна истина - не достигнем ли 70-80% имунизация на населението, ние винаги ще сме на опашката, ще има нови вълни, ще препълваме болниците и ще губим по 50-100 души всеки ден", подчерта доц. Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

"Правото на здраве стои над правото на избор! И трябва да е така. Имаме задължения към това общество. Не може да се грижим само за нас и да казваме: Не ме интересува, аз съм преболедувал. Виждаме неприемлива липса на съпричастност", настоя той.

Запитан за старта на учебната година, главният държавен здравен инспектор посочи, че разработените мерки са много добре обмислени и ще действат, но само ако се спазват.

"Ако има носители и болни в обществото, разбира се, че ще ги има и в училище. Вероятно ще станем свидетели на леко повишаване на заразените. Въпросът е този процес да не води до масово заразяване на деца - 20-30%. Компромисното решение за носенето на маски е добро", смята доц. Кунчев. 

Гостът в студиото се съгласи, че няма как лекарите да поставят диагноза на децата изцяло дистанционно. По думите му идеята е да няма контактуване между класовете и между училищата.

"Ако някой поставя под въпрос качеството на ваксините, значи той отрича реалността и не вижда какво става в света. 550 млн. дози са приложени в ЕС, 4 млрд. - в света! Ваксините не само са безопасни, а са най-доброто, което имаме в момента. Най-важното е да хванем навреме носителите на вируса. Изследванията 2 пъти седмично, веднъж месечно или всеки ден ни дават сито, което рано да хване положителните", изтъкна още доц. Кунчев.

Той е на мнение е, че е напълно логично да се разработват ваксини и за децата. Когато имаш 18% имунизирани, всичко друго е без значение. Една Македония, която започна имунизацията два месеца след нас, в момента е с два пъти по-добър резултат от 35%. Това ще се отрази и на икономиката ни и може да бъде смазващо за следващия туристически сезон, допълни гостът.

Доц. Кунчев поясни, че идеята на Ковид зоните е да предоставят пряк достъп до лекарства и адекватно лечение на заболелите от Ковид-19, без да е необходимо да влизат в болница.

"Може да удвоим заболеваемостта, тогава в болници ще са 8-9 хил. души. Няма да умират по 70-80, а ще умират по 200 на ден, което е крайно неприемливо. Това не трябва да допускаме. Ако изкараме септември по този начин, ще е добро постижение", обобщи главният държавен здравен инспектор.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
партийна експертиза
преди 2 години
А миналата есен, когато още нямаше ваксини, защо пак бяхме първи в света по смъртност от КОВИД? Сега имате оправдание с не ваксинираните, въпреки че точно вие, експертите на ГЕРБ накарахте с действията си хората да не вярват на ваксините! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 2
Петър
преди 2 години
Благодаря, но стига с тази загриженост за моето здраве!!! Тоя боклул е време да си ходи!!! СТИГА С ПРОСТОТИИТЕ НА КУНЧЕВЦИ МУНЧЕВЦИ И Т.Н. ГЛАДА Е ПО СИЛЕН ОТ ТОКА ДРУГАРЮ КУНЧЕВ! ТАКА ЧЕ СКРИЙ СЕ ВЕЧЕ! НИКОЙ МИСЛЕЩ ЗДРАВ ЧОВЕК НЕ ВИ ВЯРВА! НИТО ЗА ТЕБ НИТО НА ИЗМИЛЕНИТЕ НИ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
владимир
преди 2 години
и още нещо кунчо като виден гербаджия не знае, че конституцията на РБ стои над разпоредби и закони нека си прочете чл. 48 ал.1 - гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условие за осъществяване на това право. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 3
владимир
преди 2 години
кунчо с всеки изминал ден става все по жалък и по жалък хахаха Сигнализирай за неуместен коментар