Доц. Кунчев предлага задължителна ваксинация за някои групи

Предложението е за медицински и социални работници

13.09.2021 | 19:25 Редактор: Елеонора Танева

Задължителна ваксинация за медицински и социални работници. Това е предложил главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Работещите на първа линия медици и социални работници задължително трябва да се ваксинират, за да намалее рискът за тяхното здраве при лечението и обслужването на болни от коронавирус. Това смята дългогодишният хирург д-р Елиас Хаддад, който и след пенсия работи в общинската болница в Горна Оряховица.

74-годишният д-р Хаддад бе сред първите медици в болницата, който се имунизира още през декември миналата година. Казва, че оттогава работи спокойно с Ковид пациенти, а в момента дава дежурства в Ковид отделенията в МБАЛ. 

"Радвайте се, българи, че имате излишни ваксини. Има страни, които молят за ваксини. А тук ще свършва срокът на ваксините и никой не се ваксинира. 80% от страните имат липса на ваксини", заяви хирургът Елиас Хаддад.

Много от хората са противници на идеята ваксинацията да е задължителна.

"Не съм ваксиниран, на 70 години съм, нямам намерение, не вярвам на ваксините. Всеки сам да си решава, всеки си има свобода да си решава. Аз, ако искам, сега ще отида да се самоубия, животът е мой", сподели позицията си Здравко Вангелов.

Главният държавен здравен инспектор обяви, че задължителна ваксинация за някои професии е единственият начин за излизане от кризата.

"За мен някои групи трябва да бъдат имунизирани. Това са медицинските работници, на първо място, както и работещите в социални заведения. Това е практика, която вече е факт в един куп страни в Европа", посочи доц. Кунчев.

Дарина е медицинска сестра в Ковид отделение на русенската болница. Макар че е преболедувала, тя се е ваксинирала и дори иска трета доза, за да бъде окончателно защитена.

"Този процес трябва да се случи не само при заетите в здравеопазването, но и сред цялото население в нашата държава. Споделям с вас това, че много наши близки и приятели загинаха след преболедуване, точно поради факта, че бяха против процеса на ваксиниране", коментира медицинската сестра в Ковид отделението Дарина Маринова.

Според доц. Кунчев третата доза би била препоръчителна за определени групи, но все пак това трябва да се преценява за всеки индивидуално.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК