Проф. Александрова уточни разликата между трета и бустерна доза ваксина

Всички ваксини пазят от тежко боледуване при пациенти с Ковид-19, категоричен е вирусологът

13.09.2021 | 15:51 Редактор: Елеонора Танева
Проф. Александрова уточни разликата между трета и бустерна доза ваксина

За всички налични ваксини срещу Ковид-19 към момента се знае, че пазят от тежко боледуване, от усложнения и от смърт. Това каза проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН на дискусията "Ковид-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата".

Тя уточни разликата между трета и бустерна доза ваксина.

"За трета доза на ваксините се говори, когато имунната система на даден човек - по една или друга причина, не е могла "да отговори" при ваксинацията с достатъчно надежден имунен отговор. За бустерна доза бихме могли да говорим тогава, когато започне тя да се прилага при хора с нормално функционираща имунна система, но имунитетът им вече е намалял", уточни проф. Александрова, цитирана от БТА. 

Според нея към момента не се препоръчва поставянето на такава бустерна доза, защото за всички налични ваксини има данни, че осигуряват достатъчна защита от тежко боледуване, от усложнения и от смърт. 

Ваксини и стерилитет

"Няма такава ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет", добави проф. Алекснадрова. Тя уточни също, че във ваксините, които се използват, няма канцерогенни съставки и не могат да причинят онкологично заболяване

Ваксинирането при деца

Проф. Радостина Александрова коментира, че е твърдо "за" доброволното ваксиниране, но добави, че хората трябва да бъдат информирани за ваксините.

"Имунната система на децата е изключително гъвкава и адаптивна. Няма данни към момента, че Делта вариантът протича с по-тежка клинична картина при децата", уточни вирусологът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Василев е дебил
преди 2 години
Я кажи къде точно видя скенер да я засича бот ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
Василев
преди 2 години
А какво има във ваксината,че скенер я засича? Сигнализирай за неуместен коментар