Вариантът Мю с големи шансове да заобиколи имунната реакция на ваксинираните и преболедувалите

Проф. Александрова: Щамът представлява интерес, но не предизвиква безпокойство

10.09.2021 | 12:51 Редактор: Юлия Христова
Вариантът Мю с големи шансове да заобиколи имунната реакция на ваксинираните и преболедувалите

На 31 август Световната здравна организация призна Мю за официален нов щам на Ковид-19. Първата му поява е в Колумбия, а към момента го има в поне 40 държави.

Във варианта Мю има съзвездие от мутации, което науката познава и от други щамове като Алфа, Бета и Делта. От всичките варианти на Ковид до момента, Мю има най-големи шансове да може да се “изплъзне” от имунната реакция на антителата на хора, които са преболедували или са били ваксинирани. Това заяви пред телевизия Bloomberg проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология.

“Вариантът Мю е щам, който представлява интерес, а не такъв, който предизвиква безпокойство на този етап. Това, което се знае за момента, е, че очакваме ваксините да продължат да пазят от тежко боледуване, усложнения и смърт, и то с висока ефективност", обясни тя. 

Проф. Радостина Александрова заяви, че за момента няма категорични данни, че щамът Мю се разпространява по-бързо от Делта варианта. Мю е подложен на интензивни наблюдения и изследвания и всъщност, в световен мащаб, той е под 1% от вариантите на Ковид-19.

За съпоставка Делта е 88% от всички варианти. Радостина Александрова посочи и изследванията на Чилийския университет, които са показали, че една доза ваксина не дава достатъчна защита нито при Делта, нито при Мю. 

“В никакъв случай няма нужда вариантът Мю да се превръща в някаква невероятна драма, но той със сигурност заслужава интерес", смята събеседничката.

“Двете дози до момента ни предпазват от тежко заболяване и смърт, което не е никак малко не е за подценяване", допълни здравният експерт. 

Проф. Александрова коментира и огромното проучване, което е направено за страничните ефекти на ваксината на Pfizer. В него се казва, че най-сериозната странична реакция от ваксината е миокардит (възпаление на сърдечния мускул). 

“Това е много сериозен страничен ефект, но той се среща с честота 2.3 на 100 000 души. Само за сравнение, защото много пъти сме казвали, че каквото и да прави ваксината, то вирусът го прави много по-често. При хора, които не са ваксинирани и се заразят с Ковид-19, тогава шансът за миокардит става 11 на 100 000 души", разясни тя. 

Цялата статия четете в  bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК