Новият Ковид вариант "Мю" е по-обезпокоителен?

Разпространението му в световен мащаб е спаднало под 0,1 %

09.09.2021 | 17:14 Редактор: Десислава Атанасова
Новият Ковид вариант

Европейската агенция по лекарствата заяви днес, че вариантът на коронавируса, известен като "Мю", може да се приеме като причина за безпокойство, въпреки че все още няма данни, които да показват, че той ще изпревари доминиращия щам Делта.

"Мю", който за първи път беше идентифициран в Колумбия през януари и е известен научно като B.1.621, беше класифициран по-рано този месец като "вариант от интерес" от Световната здравна организация.

EMA, макар и фокусирана главно върху силно трансмисивния вариант Делта, "разглежда и други варианти, които може да се разпространяват, като Ламбда (идентифициран в Перу) и отскоро "Мю". Това заяви ръководителят на ваксинационните стратегии Марко Кавалери в брифинг за пресата..

"Мю" е потенциално по-обезпокоителен поради възможността за повишено имунно бягство, което може да покаже", каза още той.

Базираният в Амстердам регулатор, който извършва проверка на лекарствата за 27-членния ЕС, ще обсъди с разработчиците на ваксини ефективността на настоящите ваксини при справянето с варианта "Мю", добави Кавалери.

"Трябва обаче да кажа, че все още нямаме данни, които да показват, че вариантът "Мю" се разпространява толкова много и дали има някакъв шанс да изпревари варианта Делта като доминиращ щам", допълни той.

Всички вируси, включително SARS-CoV-2, който причинява Ковид-19, мутират с течение на времето. Повечето мутации имат малък или никакъв ефект, но някои могат да повлияят на свойствата на вирусите, включително на възможността за разпространение, тежестта на заболяването, което причиняват, и тяхната резистентност към ваксини.

Понастоящем СЗО идентифицира четири обезпокоителни варианта на Ковид-19, включително Алфа, който присъства в 193 страни, и Делта, присъстващ в 170 страни. Предстои да бъдат наблюдавани пет варианта, включително "Мю".

След като е открит в Колумбия, "Мю" е докладван в други южноамерикански страни и в Европа. 

СЗО заяви, че разпространението му в световен мащаб е спаднало под 0,1 % сред последвалите случаи. В Колумбия обаче той съставлява 39% от случаите. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 1
Warrezz
преди 2 месеца
Омръзна ви гръцката азбука и почнах те да измисляте, някакви смешни имена, хахххх Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Анти-ковидфашизъм
преди 2 месеца
Незнам има ли идйоти където вярват още на СЗО.Тази частна организация за изтребване на населението Сигнализирай за неуместен коментар