Близо 707 хил. ученици тръгват на училище, трябва да спазват противоепидемичните мерки

Затваряне на училища ще има на локално ниво спрямо ситуацията

15.09.2021 | 07:25 Редактор: Здравко Черкезов

За втори път в условия на пандемия от коронавирус започва новата учебна година. 706 857 ученици ще влязат днес в класните стаи. За първи път училищния праг ще прекрачат 58 593-ма първокласници. 

Празненствата за учениците поне от 1, 5 и 8 клас ще се провеждат присъствено, на открито и по различно време за отделните випуски. Необходимо е да се обособят зони за първокласниците и техните родители. Учениците ще се обучават присъствено и при спазване на противоепидемични мерки. 

Маските за децата от предучилищните групи, както и за учениците до 4 клас включително, няма да са задължителни. Те ще трябва да ги носят в междучасията. Маските няма да бъдат задължителни и за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне метър и половина между тях и учениците. 

Затваряне на училища ще има на локално ниво спрямо ситуацията и с решение на здравните власти. При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на Ковид-19 или при определен брой заболели учители, директорът предлага на образователния министър преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда. 

При ротация първи преминава към онлайн обучение випускът с най-много заболели или контактни ученици. В общия случай занятия от дистанция се въвеждат най-напред за учениците в гимназиален етап, с изключение на 12 клас.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК