МЗ изригна срещу неспазването на мерките, инструктира РЗИ да сезира прокуратурата

Има програми за компенсации на всички засегнати, уверяват от здравното министерство

14.09.2021 | 11:55 Редактор: Юлия Христова
МЗ изригна срещу неспазването на мерките, инструктира РЗИ да сезира прокуратурата

"В много медии се показват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове. Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване е 1998, а на починалите - 139", се казва в позиция на Министерството на здравеопазването.

Пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати, алармират от МЗ.

МЗ иска контролните органи на РЗИ, МВР, БАБХ и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките, като за всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат на окръжния прокурор за проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

Правителството има програми за компенсации на всички засегнати от противоепидемичните мерки лица, а след актуализацията на държавния бюджет има и необходимите за това средства. Всяко от засегнатите физически и юридически лица може да се обърне към ресорното министерство и да получи обезщетение, информират от МЗ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК