България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задължителна ваксинация? Отиват си по 100 души на ден, по-добре насила да бъде запазен животът

Трябва да се вярва на експертите, ваксините са като всички други лекарства, настоя проф. Пенка Петрова в "България сутрин"

14.09.2021 | 09:14 Редактор: Юлия Христова

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи да има задължителна ваксинация за медицинските работници, както и работещите в социални заведения. 

Необоснован е скептицизмът, особено в лекарите, към ваксинирането. Нямаме обществена солидарност, което се очаква, и е по-добре насила животът и здравето на лекарите да бъде запазен. В нашата държава има десетина задължителни ваксини, които се поставят след раждането на човек. Това каза в "България сутрин" директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

Тя подчерта, че в нашата страна има огромен процент на смъртност от Ковид-19

"Отиват си по 100 души на ден. При нас умират толкова, колкото във Великобритания, където знаем колко много хора са ваксинирани. Говорим за солидарност - така защитавате не само себе си, а и близките си", допълни проф. Петрова за Bulgaria ON AIR и отбеляза, че има спад в доверието към институциите и науката.

"Науката беше недофинансирана в последните години. В случая трябва да се вярва на експертите. Ваксините са като всички други лекарства и вече не са под наблюдение. Не бива да си причиняваме прекарване на заболяването, особено в болница", обясни събеседничката.

Проф. Пенка Петрова е на мнение, че се противопоставя имунитетът на преболедувалите на този на имунизираните.

"Не трябва да се поставят на риск тези, които още не са се срещали с вируса. Тромбозите се случват при самия процес на боледуване. Гърция, спирайки ни на границата, направи повече за ваксинационната кампания, отколкото нашата страна. Засега не е необходимо да се поставя трета доза ваксина. Вариантите на коронавируса се наблюдават и ако се появи някой, който е твърде различен, тогава ще има бустерни дози", обясни тя.

Според нея не е имало достатъчно експерта кампания. По думите ѝ коринавирусите мутират много.

"До момента виждате, че действа ваксините, които се поставят преди година, но коронавирусите са мутиращи. Делта вариантът е изключително заразен и заболеваемостта върви нагоре. С началото на учебната година със сигурност вълната ще дойде с пълна сила при нас. Апелът е за ваксиниране, ваксините са единственият начин да спрем с ограничаващите мерки. Виждате как е в Дания вече. Доверието към ваксинирането може да се върне само с информираност", настоя проф. Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


6
3 rate up comment rate down comment 0
бяла мафия
преди 2 години
А миналата есен, когато още нямаше ваксини, защо пак бяхме първи в света по смъртност от КОВИД? Сега имате оправдание с не ваксинираните, въпреки че точно вие, експертите на ГЕРБ накарахте с действията си хората да не вярват на ваксините! Защо държавата или фармацевтичните компании не поемат отговорността за последствията от ваксините? Нали са хубави и безопасни? Защо карате хората сами да се подписват? Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 1
ковид глупост
преди 2 години
абсолютно неадекватна статия в разрив с човешките норми, *** Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 2
владимир
преди 2 години
Едно си пенка знае, едно си пенка бае като надрана грамофонна плоча.Вече дори не е смешна, а започва да става жалка :) Сигнализирай за неуместен коментар
3
9 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години
Категорично против съм задължителна ваксинация!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 5
Mile Kitic
преди 2 години
Отиват си хората от болестите, които имат. Само тези, които ги пишете без придружаващи заб., за тях може да ни лъжете. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 3
Евгени
преди 2 години
Конституцията на Република България е единствената която определя правата и задълженията на своите граждани. Никой няма право да я заобикаля, защото попада под удара на закона. Такива като тази госпожа трябва да се дават под съд и да се глобяват строго тези медии, които разрешават такава наглост Сигнализирай за неуместен коментар