България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Идват хиляди млади афганистанци, България изостава с укрепването на границите

Милен Керемедчиев: Очакваме бежанския поток към края на септември, има два потока

02.09.2021 | 08:00 Редактор: Тодор Петров

В Народното събрание бяха изслушани премиерът и още трима министри заради мигрантския натиск. Стефан Янев увери, че страната ни се готви да посрещне евентуална бежанска вълна и съобщи, че свиква Съвета по сигурността следващата седмица. 

"Очакваме бежанския поток към края на септември. Има два потока, които се генерират след хаотичното напускане на САЩ и страните членки на НАТО. Останаха 200 000 афганистанци, които са част от 300 000 помощници на американските натовските части. Техният живот е под пряка заплаха. С техните семейства стават около половин милион. Второ - над 40% от афганистанците не могат даже да се препитават. САЩ блокираха 11 млрд. долара бюджет на афганистанското правителство. Недоимъкът в страната ще бъде много тежък, което ще подтикне стотици хиляди да тръгнат по този дълъг път - 6 хил. км", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в "България сутрин".

По думите му Иран и Турция ще използват бежанските потоци в бъдещи преговори със САЩ и най-вече със страните от ЕС. 

"Тук говорим за близо 100% физически здрави млади мъже. Те не са като сирийските бежанци, които бягаха със своите семейства. Изпраща се най-здравият член на семейството, който да пробие през всички проблеми. Стигайки до заветната западноевропейска държава, трябва да започне да привлича членовете на своето семейство", подчерта Керемедчиев.

Той отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че този път Европейският съюз е доста по-подготвен. Европейските лидери развързали кесията и утроили помощта за държавите, които ще приемат мигранти - Иран, Турция и някои бивши съветски републики.

"България изостава от укрепването на своите граници. Дипломацията е много важна, трябва да преговаряме с Турция и Гърция, но от страната на силата. Първо трябва да направим нашите граници напълно защитени. Имаме един месец, в който трябва да се предприемат много сериозни мерки за опазване на границата. Изпращането на колкото може повече добре подготвени служители ще възпре мигрантския поток", настоя Керемедчиев.

Той е категоричен, че ще продължава да има гражданска война в Афганистан, а пред талибанското правителство ще има много вътрешни проблеми. Мигрантският поток няма да секне в следващите години, прогнозира гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК