Не ги искат: ЕС дава милиони евро на съседи на Афганистан, за да приютят бежанците

Германският външен министър обиколи редица страни от региона в търсене на разбирателство

01.09.2021 | 11:33 Редактор: Здравко Черкезов
Не ги искат: ЕС дава милиони евро на съседи на Афганистан, за да приютят бежанците

На съседни на Афганистан държави са предложени милиони евро помощи, ако са готови временно да приютят десетки хиляди бежанци, преди проверките за сигурност да им разрешат да заминат за Европа и САЩ, но Пакистан и други граничещи държави предупредиха, че няма да приемат повече бежанци постоянно.

Германският външен министър Хайко Маас пътува до Турция, Узбекистан, Таджикистан, Пакистан и Катар в опит да спечели сътрудничеството в региона и да постигне разбирателство относно обработката на бежанци, както и да обсъди помощта за възобновяването на международното летище в Кабул от страна на Катар и Турция.

Външният министър на Катар заяви, че все още се опитва да убеди талибаните, че чартърните полети от чужбина няма да бъдат възобновени, освен ако чужди граждани, с известна подкрепа от части за сигурност, не получат роля в управлението на летището.

Катар отдавна играе ключова роля в посредничеството с талибаните, а също е и първа спирка за повече от 100 000 души от неотдавнашната евакуация.

Маас заяви в Исламабад, че ЕС предоставя 100 млн. евро помощ, а Германия - още 500 млн. евро, на съседните страни, за да помогнат с управлението на границите и борбата с екстремизма.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Гостилничаря
преди 2 години
Разбирам човешката трагедия, но такива хора няма как да бъдат желани където и да е, те сами си постилат навсякъде където стъпят. Нещо като с нашите "малцинства". Аз лично също не бих желал такива да живеят в близост до мен и семейството ми. Причините за това са очевидни и нямат нужда от коментар за всеки трезвомислещ. Сигнализирай за неуместен коментар