Хаос, страх и тълпи по улиците след изтеглянето на САЩ от Афганистан

Парад на пленена американска военна техника организираха талибаните в Кандахар

01.09.2021 | 19:46 Редактор: Жаклина Иванова

Хиляди афганистанци се тълпят пред банките и посолствата на западните страни след изтеглянето на американските военни вчера. Местните, които искат да избягат, продължават да живеят в страх. А талибаните трябва да обявят правителство съвсем скоро.

Парад на пленена американска военна техника организираха талибаните в Кандахар - вторият по големина град в Афганистан. Очакваше се върховният им лидер да се появи на парада, което не стана отново.

А след изтеглянето на американските военни след 20-годишната операция анализаторите смятат, че страната продължава да е проблем за Джо Байдън, макар и самият той да нарече излизането от нея най-правилното решение.

"Поемам отговорност за решението. Някои казват, че трябвало да започна евакуацията по-рано и по по-добър начин. Не съм съгласен. Истината е, че няма изтегляне след края на война, при което да няма усложнения, предизвикателства и заплахи", коментира президентът на САЩ.

За 17-те дни, откакто талибаните влязоха в Кабул, са изтеглени 120 000 души до поставения краен срок. След изтеглянето на силите на НАТО хората се тълпят по улиците в опит да се сдобият с нужните документи, за да напуснат страната. Опитват да изтеглят и пари в брой.

На този фон погледите се насочват към границата на Афганистан с Пакистан, където хиляди чакат да преминат. Анализаторите чакат и талибаните най-накрая да обявят кабинета си. В него щяло да има и жени, твърди техен говорител.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК