Най-малко 5 ракети са изстреляни към летището в Кабул, отломките са из целия град

САЩ започнаха разследване на информация, че при техен въздушен удар по екстремистите са убити цивилни

30.08.2021 | 19:23 Редактор: Жаклина Иванова

Ракетен обстрел срещу летището в Кабул. Американската противовъздушна система в афганистанската столица е прихванала най-малко пет ракети, изстреляни към аерогарата. "Ислямска държава" пое отговорност. В същото време Съединените щати започнаха разследване на информация, че при техен въздушен удар по екстремистите са убити цивилни.

След вчерашния въздушен удар по кола, бомба и няколко членове на "Ислямска държава" САЩ бяха обвинени, че са причинили смъртта на най-малко 9 цивилни, сред тях и деца.

"Знаем, че в резултат на унищожаването на автомобила е имало значителни и мощни следващи експлозии. Това показва, че вътре е имало голямо количество взривни материали, които може да са причината за допълнителни жертви", се посочва в съобщение.

Мишените са били атентатори, които са пътували към летището в Кабул, където е трябвало да извършат нова терористична атака. Кадри от мястото, където са били поразени, показват унищожената кола и следите от последвалите взривове.

Талибаните заявиха, че ударът е бил незаконно извършен на чужда земя. В същото време американската противовъздушна система в Кабул свали най-малко пет ракети, изстреляни към летището. Отломките от тях са разпръснати из целия град.

Напрегнатата обстановка не спря последните приготовления за пълното изтегляне на чуждестранните военни от Афганистан. Часове преди крайния срок талибаните съобщиха, че лидерът им - Хайбатула Ахундзада, който никога не се е появявал публично, ще го направи скоро.

Ислямистите започнаха да извършват и арести. Последният е на влиятелен духовник и съветник на президента в изгнание Ашраф Гани. Обръчът около медиите също е затегнат. Водещите четат новините, докато зад тях има въоръжени бойци.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК