След атентата в Кабул: САЩ ликвидираха член на "Ислямска държава" в Афганистан

Въздушният удар е поразил автомобил, в който се е намирала целта и още един член на групировката

28.08.2021 | 15:02 Редактор: Жаклина Иванова

Съединените щати с първи отговор на терористичната атака в Кабул. След американски въздушен удар с дрон е убит високопоставен член на "Ислямска държава" в Афганистан.

Атаката е извършена в източната провинция Нангархар, където е базиран афганистанският клон на "Ислямска държава". Въздушният удар е поразил автомобил, в който се е намирала целта и още един член на групировката.

"Първоначалните данни са, че сме убили целта. Не ни е известно да има цивилни жертви", се посочва в съобщение.

В изявлението си Централното командване на Съединените щати не уточнява дали мишената им е била пряко замесена в терористичното нападение в Кабул, при което бяха убити 170 души, включително 13 американски военни и 3-ма британци.

Според източници на Ройтерс става въпрос за стратег на радикалната организация, който е планирал нови нападения. Евакуацията от летището в афганистанската столица влиза в своите финални дни.

"Друга терористична атака в Кабул е много вероятна. Нашите войски все още са в опасност", посочи говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Около 5000 американски военни все още са в Кабул. През следващите дни броят им постепенно ще се намалява, докато мисията официално приключи на 31 август.

Повечето страни от НАТО вече прекратиха полетите си за евакуация. Остават опасенията, че не всички цивилни ще бъдат изтеглени от Афганистан. Много хора опитват да напуснат страната и през границата с Пакистан.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК