Това е лицето на ужаса в Афганистан след терора, Байдън се закани да отмъщава

Ще ви накараме да си платите, закани се американският президент

27.08.2021 | 14:06 Редактор: Тодор Петров

"Ислямска държава" в Афганистан пое отговорност за серията терористични нападения в Кабул. 90 души бяха убити, включително 13 американски военни. 150 са ранените. Американският президент Джо Байдън се закани с отмъщение.

"Хората стояха на входа на летището за евакуация, когато избухна взрив. Линейки превозиха мъртвите и ранените. Братовчед ми беше сред пострадалите", разказва афганистанец. 

Взривовете в района на летището в Кабул отнеха живота на десетки - предимно цивилни афганистанци. Загинаха и американски военни, изпратени да помагат при евакуацията.

"Ние няма да простим! Няма да забравим! Ще ви преследваме и ще ви накараме да си платите", категоричен бе американският президент Джо Байдън. 

Между групировката "Ислямска държава "и талибаните има връзка - част от бойците в ИД преди това са били при талибаните. През годините обаче двете организации влизаха в сериозни сблъсъци. 

А заради решението си да разчитат на талибаните да охраняват периметъра около летището в Кабул, Съединените щати са подложени на остри критики. 

"Досега няма доказателства, които да са ми били предоставени от някой от нашите командири на терен, че е имало заговор между талибаните и "Ислямска държава", заяви Байдън. 

Вашингтон предупреди, че в следващите дни може да има още атаки срещу летището. В надпревара с времето днес отново бяха възобновени полетите. Евакуацията и изтеглянето на чуждестранните войски трябва да приключат до 31 август - срок, договорен с талибаните.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК